Români bănuiți că au furat bunuri din TIR-uri aflate în mers, pe drumurile din Franța. La cât se ridică prejudiciul

Mediafax Foto
  • Mai mulți români sunt bănuiți că au făcut parte dintr-o grupare care ar fi furat produse din TIR-uri aflate în mers, în Franța
  • Prejudiciul produs ajunge la 3,5 milioane de euro
  • Polițiștii români au făcut în acest caz 13 percheziții domiciliare: 7 în București, 3 în Ilfov, două în Olt și una în Prahova

Mai mulți români sunt bănuiți că au făcut parte dintr-o grupare care ar fi furat produse din TIR-uri aflate în mers, în Franța. Prejudiciul produs ajunge la 3,5 milioane de euro.

Polițiștii români au făcut în acest caz 13 percheziții domiciliare: 7 în București, 3 în Ilfov, două în Olt și una în Prahova. Astfel, au fost depistate două persoane, pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autoritățile franceze. Acestea au fost audiate și reținute pentru a fi prezentate instanței, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor.

Ce bunuri au furat

Pentru alți 6 cetățeni români, au fost emise mandate europene de arestare, întrucât nu au fost depistați pe teritoriul României.

În acest caz, polițiștii români au colaborat cu autoritățile franceze și au documentat activitatea unei grupări, formate din cetățeni români, specializată în furturi din TIR-uri aflate în mers. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor, pe teritoriul Franței, este de 3.500.000 de euro și constă în produse cosmetice, electronice și componente IT.

Au comis 21 de furturi calificate din TIR-uri

Românii ar fi comis, în perioada mai 2018 – august 2019, 21 de furturi calificate din TIR-uri.

Modul de acțiune al grupului ar fi constat în identificarea societății care comanda transportul de bunuri, identificarea autotrenului și urmărirea acestuia cu autoturisme puternice, prevăzute cu deschidere tip parasolar. Șoferul experimentat s-ar fi apropiat (s-ar fi lipit) de autotren, unul dintre ceilalți membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop”, au transmis polițiștii.