Brexit: Românii din Marea Britanie au la dispoziție 28 de zile pentru a solicita rezidența

Marea Britanie şi UE nu au ajuns încă la un acord privind relaţiile post-Brexit Sursa: Profimedia
  • Țările ai căror cetățeni au făcut cele mai multe cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000)
  • Sunt în jur de 400.000 de solicitări în curs de soluționare, iar guvernul primește mii de astfel de cereri zilnic
  • Guvernul va acorda europenilor un timp nelimitat pentru a completa o cerere pentru statutul stabilit dacă au o scuză rezonabilă pentru întârziere

Funcționarii care pun în aplicare legile imigrației vor începe să trimită notificări cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie, cu un termen de 28 de zile pentru a solicita să rămână, a anunțat guvernul britanic, citat de BBC.

Totuși, ministerul de interne va acorda europenilor un timp nelimitat pentru a completa o cerere pentru statutul stabilit dacă au o scuză rezonabilă pentru întârziere.

Conform sursei citate, mai este o săptămână până la data limită până la care pot fi depuse cererile.

Până acum, aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European (SEE) și persoanele aflate în întreținerea lor au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie.

Sunt în jur de 400.000 de solicitări în curs de soluționare, iar guvernul primește mii de astfel de cereri zilnic.

După referendumul Brexit din 2016, care a avut loc cu exact cinci ani în urmă, statutul stabilit (pentru cei cu minimum cinci ani de ședere în UK) și prestabilit (pentru cei cu mai puțin de cinci ani)  a fost introdus pentru cetățenii UE și ai SEE care locuiesc în Marea Britanie.

Acest statut le permite să păstreze aceleași drepturi de ședere, călătorie, angajare și acces la asistență medicală și alte beneficii.

Țările ai căror cetățeni au făcut cel mai mare număr de cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).