• România a cerut activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO).
  • Solicitarea vizează organizarea urgentă de consultări, ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei.
  • Aceeași solicitare a fost făcută de Polonia și Țările baltice.

România a cerut, joi dimineaţă, activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), care prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

„Ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei, am informat misiunea română la NATO să ceară împreună cu aliaţii activarea articolului 4 al Tratatului de la Washington care să stabilească mai departe un mecanism de consultare între aliaţi în ceea ce priveşte impactul asupra situaţiei de securitate”, a anunţat Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Aceeași solicitare a fost făcută de Polonia și Țările baltice, potrivit CNN.

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o „amenințare pentru întreaga Europă”.

„Agresiunea generalizată a Rusiei reprezintă o amenințare pentru întreaga lume și pentru toate țările NATO, iar consultările NATO privind consolidarea securității aliaților trebuie inițiate pentru a pune în aplicare măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării aliaților NATO”, a declarat premierul estonian.

Ce presupune activarea Articolului 4 al NATO

Articolul 4 al Tratatului NATO prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

În conformitate cu articolul 4 din Acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.

Ucraina nu este membră a NATO. Cu toate acestea, Rusia a cerut ca NATO să se angajeze să nu admită niciodată Ucraina în cadrul Alianței, lucru pe care membrii NATO l-au respins, invocând politica „ușilor deschise” a Alianței.