• România a început demersurile pentru realizarea certificatului verde de vaccinare
  • Certificatul de vaccinare ar trebui să fie gata până în luna iunie
  • Certificatul va conține date despre vaccinare, teste efectuate și dovada vindecării

Am început deja să lucrăm la certificatul verde de vaccinare. Coordonatorii campaniei de vaccinare și reprezentanții STS au anunțat că s-au făcut demersuri pentru implementarea certificatului și la noi.

„Este un demers comun al mai multor instituții, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INS și STS. Este un demers european și România a început de mai mult timp toate… Mă rog, este un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Chiar dacă va fi implementat, oficialii europeni susțin în continuare că nu va condiționa dreptul la libera circulație. Însă, trebuie să știi că cei care nu au un astfel de certificat vor trebui să se supună restricțiilor impuse de țara vizitată.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă nu se schimbă datele, va trebui să mai aștepți o lună pentru a intra în posesia unui astfel de certificat. Certificatul verde digital ar urma să fie eliberat de spitale, centre de testare și autorități sanitare. El poate fi stocat pe telefonul tău, dar poți solicita și o variantă tipărită.

„Cred că vorbim de luna iunie. Este deadline-ul dat la nivel european. Sunt discuții cu toate statele membre, noi suntem aliniați. Suntem în grafic cu ceea ce fac și celelalte state membre”, a adăugat Andrei Baciu.