- 70% din cupluri spun că nu își doresc momentan copii.
- România a avut în 2024 cel mai mic număr de nașteri din ultima sută de ani.
- După 2003, numărul copiilor din urban l-a depășit pe cel din rural.
- Ponderea copiilor născuți în afara căsătoriei a ajuns la 31%.
- Situația financiară și jobul amână decizia de a face copii.
Mulți am fost, puțini am rămas. Și vom fi și mai puțini pe viitor. România a înregistrat un nou record negativ de natalitate anul trecut. Institutul de Statistică ne spune că, în 2024, în țară s-au născut sub 150.000 de copii, cei mai puțini din ultima sută de ani.
Advertisment
Dacă până în 2003, copiii născuți la țară îi depășeau net pe cei născuți în oraș, după acel an tendința s-a inversat. În plus, începând cu anul 1992, se înregistrează o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei: de la 15% ( în 1992) la peste 31% ( în 2020).
Specialiștii în demografie și populație estimează că, într-unul din scenariile optimiste, populația României ar urma să scadă până în anul 2050 cu aproape 3 milioane locuitori – 77% prin scădere naturală și 23% prin migrație netă negativă. Peste 70% dintre cupluri spun că momentan nu își doresc copii. Situația financiară și nesiguranța jobului sunt printre motivele principale pentru care românii aleg să nu mai aibă copii.
Recomandări
Citește și
- România va construi o nouă autostradă. A9, de la Timișoara la Moravița, la granița cu Serbia, va avea 73 de kilometri lungime
- Ion Cristoiu: Diversiunea cu teroriștii a fost planificată cu mult înainte de Căderea lui Ceaușescu
- Canada susține că tarifele lui Trump pentru metale sunt „total nejustificate”
Partenerii noștri