• În ultimii 30 de ani, zeci de mii de specialiști au părăsit România.
  • România cheltuie peste 50 de mii de lei pentru stagiul de formare a unui medic.
  • treime din medicii școliți aici profesează în străinătate.
  • Florin Cîțu: Soluția este să modernizăm și să reformăm acest sistem.

Proiectul „România Educată” ne aducem aminte și de carențele sistemului. Pentru Guvern, investiția în învățământ este pusă pe hold, cu toate că, măcar, în teorie, investiția în educație este cea mai rentabilă, într-o societate modernă.

Adrian Mitroi, analist economic: „Dacă ne uităm la economiile care performează acum, cele din Asia, Coreea și China, avem niște exemple impecabile despre tracțiunea pe care o dă educația. Noi nu știm să jucăm, din nefericire, în această ligă. Avem bani pentru toate, dar pentru cele care contează nu avem”

România a pierdut șirul specialiștilor care au plecat. În ultimii 30 de ani, am irosit miliarde de euro cu formarea oamenilor care acum generează câștiguri în alte sisteme, din străinătate. Alegerea este a lor.

Adrian Mitroi, analist economic: „Ei arbitrează între costul ieftin al achiziționării de cunoștințe, abilități și priceperi și le livrează în alte locații. Și IT-iștii au autostradă digitală. Nu trebuie fizic să fie acolo. Ei au fost primii”

Nu avem o viziune clară, în acest moment. Premierul îți transmite că soluția este reformarea sistemului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Florin Cîțu, prim-ministru: „Ceea ce putem noi să facem este să reformăm acest sistem și să-l modernizăm, ca, pe viitor, să nu mai plece nimeni. Dacă putem să atragem dintre românii care au plecat, înapoi, este foarte bine”