România a reacționat după ce Ambasada Rusiei la Chișinău i-a numit „ticăloși și fasciști” pe ostașii români căzuți pe front

erou-necunoscut

„Am rămas nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre ‘soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică. ndemnurile oficialilor bucureșteni de păstrare a memoriei eterne a eroilor’ sună cinic. Vrem să vă amintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și a căror memorie diplomații români îndeamnă să nu fie uitată niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat.

Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii Antonescu și călăul său Alexianu – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”, a declarat Ambasada Rusiei, într-un comunicat de presă.

„Este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași”

Replica din partea României a fost un pe măsură, iar oficialii români au afirmat că declarațiile Ambasadei Ruse reprezintă „o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași” și România nu va acorda foarte mare atenție acestor „polemici lansate provocator” de ruși chiar în momentul în care campania electorală din Republica Moldova este în plină desfășurare.

„Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și face următoarele precizări:

Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, a scris Ambasada României în Republica Moldova pe pagina sa de Facebook.

Exit mobile version