• România va cumpăra 32 de avioane F-35 folosind fonduri FMF din SUA.
  • Ministerul Finanțelor a actualizat legislația pentru a permite această finanțare.
  • Lockheed Martin a livrat al 1.000-lea avion F-35.

România își reformează legislația pentru a facilita achiziția de tehnică militară prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF), oferit de Guvernul SUA, scrie Monitorul Apărării și Securității. Conform noilor reglementări, România va avea posibilitatea să acceseze fonduri pentru achiziția a 32 de avioane F-35, într-un proiect de 6,5 miliarde de dolari. Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de act normativ care permite diversificarea instrumentelor de finanțare pentru proiecte de apărare și securitate, inclusiv prin mecanismul FMF.

Modificarea Ordonanței de Urgență 64/2007 va permite guvernului român să acceseze până la 4 miliarde de dolari în împrumuturi directe și până la 8 miliarde de dolari prin piețele financiare, cu garanția guvernului american. Acest mecanism oferă condiții financiare avantajoase, cu rate de dobândă reduse, și urmează exemplul Poloniei, care a beneficiat de împrumuturi similare din SUA și Coreea de Sud pentru programele sale de înzestrare.

Pentru a putea accesa aceste fonduri în anul 2024, România trebuie să finalizeze acordul de împrumut cu guvernul american până la 30 septembrie 2024. Ministerul Apărării Naționale are în curs mai multe proceduri de atribuire, cu semnarea primului contract pentru avioanele F-35 estimată între octombrie 2024 și ianuarie 2025.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

În același timp, Lockheed Martin a atins o realizare semnificativă prin livrarea celui de-al 1.000-lea avion de luptă F-35 Lightning II. Acest avion, dezvoltat pentru a înlocui aeronavele învechite ale forțelor armate americane și ale aliaților săi, este disponibil în trei variante: F-35A pentru Forțele Aeriene, F-35B pentru Corpul Marinei și F-35C pentru Marină. Programul F-35, cu o investiție inițială de 406,5 miliarde de dolari și costuri totale proiectate de peste 1 trilion de dolari, continuă să atragă interes global.

F-35A, F-35B și F-35C sunt echipate cu tehnologie de vârf, inclusiv radar AN/APG-81 și senzori infraroșii AN/AAQ-37, și sunt capabile de performanțe remarcabile, cu viteze de până la Mach 1,6+ și o autonomie variabilă în funcție de variantă. Aceste aeronave sunt dotate cu armament avansat și tehnologii care le permit să îndeplinească multiple roluri în cadrul operațiunilor militare moderne.

4o mini

Citește și