• România amână din nou calendarul de adoptare a monedei euro
  • În 2019, Guvernul a transmis o nouă ţintă de adoptare a monedei euro – în 2024.
  • Document MFP: România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a monedei europene
  • Comisia Europene: România ar ajunge peste şapte ani la o datorie publică de 100%

An nou, amânare veche. România trebuie să îşi restabilească echilibrul macroeconomic ca să adere la moneda europeană. O arată cel mai recent document redactat de Ministerul Finanţelor.

Asta pentru că, în prezent, România nu îndeplineşte criteriile de adoptare a monedei europene. Iar unele dezechilibre macroeconomice s-au accentat chiar în contextul crizei COVID-19. Aşa că, cel mai probabil, vei aştepta mult şi bine până să foloseşti euro în ţară.

Cam patru-cinci ani, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinele CFA România. Chiar dacă, de exemplu, în 2016-2017 România îndeplinea toate criteriile de aderare la zona euro, spune expertul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Adrian Codîrlașu, vicepreşedintele CFA România: „O problemă în a putea îndeplini mai ales criteriul de rate de dobândă pe termen lung este ratingul. Ratingul nostru este ultima treaptă de rating recomandat investiţiilor ceea ce înseamnă că dobânzilă, implicând mai mult risc, sunt mai mari.”

„Mai este un criteriu, de datorie publică în PIB, maxim 60%. Datorită acestei crize, datoria publică a României va creşte substanţial. Deficitul bugetar este extrem de ridicat şi va fi extrem de greu de redus. Celalalte ţări din Uniunea Europeană îl vor reduce.”

„Probabil ne va lua trei, patru ani să ajungem din nou la 3%. Am intrat în această criză cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.”