• 16 orașe din România sunt înscrise în cursa pentru reducerea poluării.
  • 10 dintre orașe vor fi selectate de un juriu internațional.
  • Orașele cu peste 50.000 de locuitori pot participa la competiție.
  • Printre orașele înscrise sunt: Brașov, București, Timișoara, Constanța și Iași.

16 orașe din România intră în competiția pentru a deveni neutre climatic prin proiectul M100.

Doar 10 dintre acestea vor fi selectate de un juriu internațional și vor fi ajutate cu implementarea strategiilor. Criteriul principal de înscriere este limita minimă de 50.000 de locuitori.

Printre orașele înscrise se află Brașov, București, Timișoara, Constanța și Iași.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Care este orașul cu cele mai mari șanse de a atinge neutralitatea climatică?

„După părerea mea, trebuie să se întrunească cel puțin 3 condiții. În primul rând să fie o industrializare modernă sau cu elemente care să nu polueze. În al doilea rând trebuie să existe un procent important de spații verzi, peste 30%. 

Și este foarte important și albedo. Albedo este capacitatea cu care o suprafată reflectă sau nu încălzirea solară, radiațiile infraroși și solare. Din păcate, în orașe nu se ia în considerare suficient acest element. 

Părerea mea este că orașele montane au șanse mai mari decât cele de la șes, chiar dacă unele dintre ele sunt destul de industrializate”, a declarat Adrian Bîlbă, activist de mediu, pentru Aleph News.

Cu ce poate ajuta fiecare om la atingerea punctului de neutru climatic?

„Este foarte important ca în activitățile noastre zilnice să ne gândim la faptul că poluăm cu tot ceea ce facem. Și dincolo de ambalaje, dincolo de comportamentul responsabil față de mediu, trebuie să încercăm să limităm deplasările. Să încercăm să ne facem activitatea cât mai bine optimizată vis-a-vis de loc de muncă, domiciliu și zone în care ne petrecem timpul sau mai facem cumpărături. 

Și, nu în ultimul rând, să ne facem niște acoperișuri deschise la culoare. Sunt și banii europeni care au această direcție. Și dacă am fi un pic mai smart am putea să accesăm pentru foarte multe proiecte finanțări europene. Sunt multe elemente care le putem face dincolo de amenajarea unei localități și amenajarea unor infrastructuri care să fie protectoare pentru mediu”, a declarat Adrian Bîlbă, activist de mediu, pentru Aleph News.

Citește și