• Eduard Novak, MTS: „Ungaria e un model pentru România în privința sportului”
  • Eduard Novak este campion paralimpic. A luat aur la Londra, în 2012
  • Ungaria a investit 2 miliarde euro în fotbal în ultimii 9 ani
  • 500 milioane euro au mers în academii
  • 400 milioane euro au primit federațiile de handbal, baschet, volei, polo și hochei
  • Guvernul maghiar a investit și în sportul din România
  • Academia lui Sepsi OSK, finanțată de autoritățile maghiare
  • În octombrie, Guvernul propunea 200 milioane euro pentru relansarea sportului

Scânteia revoluției în sportul românesc poate veni de la Budapesta. O spune noul ministru al sportului într-o declarație trecută de mulți cu vederea.

Eduard Novak, noul șef de la MTS, spune – în alte cuvinte, e adevărat – că putem lua lumină de la Budapesta. N-are nicicum legătură cu faptul c-a fost propus de UDMR, ci cu succesul modelului maghiar.

„Ungaria poate fi un model pentru România în ceea ce privește dezvoltarea sportului. Trebuie să ne orientăm după modele similare, să gândim strategic și să prioritizăm” – Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

A vorbit și cu presa din țara vecină, care l-a numit Secuiul de Fier. A afirmat că succesul sportului e interdependent cu cel al educației și al dezvoltării.

E o declarație care ne arată că în sfârșit șefii sportului românesc privesc și către elefantul din cameră – cel pe care scrie că Ungaria, o țară cu jumătate din populația României, a depășit România la reușitele sportive și mai ales la investițiile în acest sector.

Ungaria, are un PIB anual cu peste 80 de miliarde mai mic decât al României, dar investește de câteva ori mai mult în sport decât România. Și-a ajuns să dea bani și peste graniță.

2 miliarde de euro a cheltuit – nu din buzunarul lui, evident – Orban de la Budapesta pe sport în 9 ani. De două ori și ceva mai mult decât a investit România în aceeași perioadă. E o sumă care plasează țara sa pe primul loc în topul european al banilor dați către sport.

Noul ministru al sportului arată către vecini, dar rămâne de văzut dacă va avea și bugetul lor. Prezentul ne arată că bugetul întregului sport românesc e mai mic decât al unor cluburi de fotbal de pe continent.