- Strategia militară a României pentru perioada 2021 – 2024 a fost aprobată de Guvern, miercuri.
- MApN: Strategia militară a României se bazează pe capacitatea de descurajare și de proiecție a forței.
- Strategia militară a României se numește „Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări”.
Strategia militară a României pentru perioada 2021 – 2024 a fost aprobată de Guvern. Cei care au întocmit documentul vorbesc despre inovații și tehnologie modernă și anunță că strategia se bazează pe capacitatea reală de descurajare și de proiecție a forței.
Advertisment
Strategia militară a României se numește „Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de provocări” și a fost aprobată în ședința de Guvern de miercuri.
Potrivit Biroului de presă al MApN, documentul reflectă orientările în domeniul securității și apărării ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene, luând în considerare riscurile și amenințările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei și obiectivele militare naționale prevăzute în Carta albă a apărării.
Recomandări
Cei care au întocmit documentul spun că „garantarea integrității teritoriale, a suveranității și a independenței naționale” se face „în baza unei capacități reale de descurajare și de proiecție a forței, integrată flexibil în structurile Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene”.
Totodată, strategia militară stabilește prioritățile în ceea ce privește înzestrarea Armatei, inclusiv prin utilizarea de inovații și tehnologii moderne.
„Strategia militară prezintă conceptele operaționale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040… Noua strategie subliniază necesitatea inovării, adaptării și implementării unor obiective realizabile, destinate configurării structurii de comandă și a structurii de forțe, creșterii capacității de reacție a unităților, digitalizării și utilizării noilor tehnologii, modernizării sistemului de învățământ și al celui medico-militar, precum și adaptării cadrului juridic necesar îndeplinirii misiunilor la pace, criză și război”, scrie în comunicatul de presă MApN.
Pentru realizarea obiectivelor incluse în strategie, Ministerul Apărării Naționale va primi minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care cel puțin 20% vor fi pentru înzestrare și modernizare, iar 2% pentru cercetare, dezvoltare și inovare.
Partenerii noștri