• Anul trecut, în fiecare zi a apărut câte o lege nouă.
  • Juridice.ro: În 2024, în fiecare săptămână au apărut două ordonanțe de urgență.
  • În ultimii 4 ani, numărul legilor și ordonanțelor a crescut cu peste 2.000.
  • În mandatele lui Iohannis s-au dat 5.200 de legi și ordonanțe.
  • Anul trecut s-au dat 530 de legi și ordonanțe.

Anul trecut, în timpul guvernului Ciolacu, am bătut recordul de legi noi și ordonanțe de urgență date într-un singur an. În fiecare zi a apărut câte o lege nouă și de două ori pe săptămână câte o ordonanță de urgență, în total 530. Dacă în trecut, numărul legilor, ordonanțelor și ordonanțelor de urgență creștea o dată la 4 ani cu 1.000, în ultimii 4 ani, din 2020 până în 2024 – numărul lor a crescut cu peste 2.000, adică în jur de 500 pe an.

În ambele mandate ale lui Iohannis, din 2014 până în 2024, s-au dat 5.200 de legi, ordonanțe guvernamentele și ordonanțe de urgență. În ultimii 4 ani s-au adoptat cele mai multe acte normative de la Revoluție până în prezent. Acum, în România, sunt în vigoare 12.503 acte normative care fac parte din legislația primară.

În anul 2024 a apărut zilnic câte o lege nouă și o dată la două zile și jumătate a apărut câte o ordonanță de urgență. Cumulat, ultimii patru ani constituie perioada unui mandat legislativ când s-au adoptat cele mai multe acte normative din istoria postdecembristă a României.

Recomandări

MERGI ÎN SUA FĂRĂ VIZĂ
A ÎNVĂȚAT TOT
ÎN POIANA CU SCANDAL
CUM INFLUENȚEAZĂ MELONI POLITICA
FAC LEGEA ÎN FIECARE ZI

S-au publicat 1.334 de numere ale Monitorului Oficial, cu 330 mai multe ca în anul trecut, așadar o medie de 5,2 numere pe zi lucrătoare. În momentul de față, în România sunt în vigoare un număr de 12.503 de acte normative care fac parte din legislația primară. Numărul acestora crește cu 500 în fiecare an.

Dacă anterior o dată la patru ani creștea cu 1.000 numărul legilor, ordonanțelor și ordonanțelor de urgență adoptate și care rămân in vigoare, în momentul de față această creștere are loc o dată la doi ani.

Lucian Checheriță, președinte VeDem Just: În ultimii ani, asociația VeDem Just a dezvoltat metode adecvate de informare prin intermediul aplicației de mobil Lege-n-Dar și a proiectului #Lege9 de pe rețelele de socializare, puse la dispoziția celor interesați în mod gratuit. Însă noi credem că ar trebui să existe programe guvernamentale, permanente, de informare a populației: legislația ar trebui sintetizată și noutățile legislative ar trebui traduse din „legaleză” în limbajul uzual, al persoanelor fără pregătire juridică.”

Citește și