• Vechimea parcului nostru auto depășește 13 ani
  • În România sunt aproximativ 3.000 de mașini electrice
  • UK nu vrea să mai vândă mașini convenționale din 2030

Hai să-ți arăt o statistică de care poate nu știai! Dar pe care o vezi și o simți zi de zi. România are un parc auto de circa opt milioane de mașini, iar vechimea acestora e de peste 13 ani.

Bogdan Alecu, editorul Ziarul Financiar specializat pe piața auto, ți-a explicat fenomenul.

Bogdan Alecu, jurnalist Ziarul Financiar: „Odată cu eliminarea timbrului de mediu a taxei de primă înmatriculare în 2017, am văzut cum în România a existat un adevărat aflux de mașini rulate. Cel puțin 400-500 de mii de mașini rulate importate la mâna a doua în fiecare an. Tocmai aceste mașini vechi și poluante contribuie semnificativ la poluarea marilor orașe. Aglomerația a crescut foarte mult în ultimii trei ani tocmai pentru că toată lumea și-a permis o mașină. Partea proastă e că a avut bani de o mașină veche, poluantă și nu a mai avut bani și de mentenanță.”

Dacă ne uităm la ce se întâmpla în jurul nostru, vedem că suntem fix contra trendului.

Marea Britanie, de exemplu, își propune că din 2030 să nu mai vândă mașini cu motoare convenționale. Vor fi permise cel mult motoarele hibride. Noi avem acum aproximativ 3.000 de mașini electrice în total.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Bogdan Alecu, jurnalist Ziarul Financiar: „Trebuie să amintim aici că în Europa de Vest sunt salarii mult mai mari față de Europa de Est, față de România, Bulgaria. Aici trebuie să menționam și faptul că ei oricum au mai multe mașini, sunt cel puțin 500 de mașini la mia de locuitori, la noi sunt undeva sub 400, chiar sub 300 în unele cazuri.”