România va dona vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca Republicii Moldova şi Georgiei. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Guvern de joi.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de joi o hotărâre privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova şi pentru Georgia, în vederea gestionării pandemiei de COVID-19.

Potrivit Guvernului, ajutorul umanitar pentru Republica Moldova constă în acordarea a 100.620 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania Pfizer/BioNTech, iar pentru Georgia în acordarea a 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) sau de Ministerul Apărării Naţionale.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat ulterior că „datorită sprijinului generos al României, la 2 martie am reușit să pornim campania de vaccinare, salvând vieți într-o perioadă extrem de dificilă”.

„Donația anunțată astăzi constituie 100.620 de doze marca Pfizer-BioNTech. Astfel, cantitatea totală de vaccin, pe care a oferit-o România țării noastre în ultimele luni, depășește cifră de 500 de mii de doze. Astăzi avem vaccin pentru toată lumea și îi îndemn încă o dată pe toți cetățenii să se vaccineze – doar astfel vom putea evita riscul revenirii în forță a pandemiei. Le mulțumesc autorităților de la București pentru receptivitate și pentru faptul că, de fiecare dată, au răspuns rapid și prin acțiuni concrete la solicitările mele de a ajuta Republica Moldova și oamenii din țara noastră. Mulțumim, România!”, a scris Maia Sandu, pe pagina de Facebook.

Până acum, România a mai donat Ucrainei peste 100.000 de doze de vaccin, Serbiei peste 50.000 de doze, iar un milion de doze vor fi vândute Danemarcei.