România felicită Republica Moldova, după alegerile parlamentare. MAE: Un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil. Iohannis, mesaj pe Twitter

Klaus Iohannis și Maia Sandu. Foto: presidency.ro Klaus Iohannis și Maia Sandu. Foto: presidency.ro

„Felicitări cetățenilor R. Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană! Felicitări Maia Sandu pentru curaj, perseverență și viziune! România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!”, a scris președintele României pe Twitter.

„Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, pentru rezultatul istoric pe care Republica Moldova l-a obţinut la alegerile anticipate. Îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge. Îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat că „România felicită cetățenii Republicii Moldova pentru votul exprimat și salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.

„Este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve. Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării și eficientizării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor”, mai arată MAE.

„Eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi”, se mai arată în comunicat.

„România exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă. Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, precizează MAE.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al președintei Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare:

  • Partidul Acțiune și Solidaritate – peste 52%
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – peste 27%
  • Partidul „Șor” – peste 5%.