- MApN va achiziționa la începutul anului 2025 18 sisteme antiaeriene cu rază medie și scurtă.
- În 2025 sosesc și aeronavele F-16 pentru a treia escadrilă, de la Kogălniceanu.
- MApN va cumpăra și sisteme de război electronic pentru doborârea dronelor.
- Armata Română va achiziționa și peste 300 de sisteme portabile antiaeriene.
România își construiește scutul aerian, la fel de puternic ca Iron Dome-ul al Israelului. Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți că în primele două luni ale anului 2025 va semna contractul de peste două miliarde de euro, pentru 18 sisteme antiaeriene cu rază medie și mică, care se vor alătura bateriilor PATRIOT deja existente și facilității antirachetă de la Deveselu.
Advertisment
Ce detalii avem despre noile sisteme care vor fi cumpărate de Ministerul Apărării?
Este o licitație încă de la finalul anului 2023. Era o mare așteptare pe piață la finalul lunii noiembrie. Anul acesta se aștepta anunțul de la Ministerul Apărării Naționale, dar se pare că a fost amânat pentru primele două luni din 2025.
Este vorba exact de 18 sisteme. Ele se numesc V-SHORAD, adică cu rază foarte mică sau SHORAD cu rază mică, dar noile echipamente, cum ar fi, de exemplu, sistemul MAMBA, pe care Franța l-are redislocat în România, la Capul Midia, sau IRIS-T din Germania, amândouă sunt inclusiv în Ucraina în acest moment.
Recomandări
Astfel de sisteme au o rază de acțiune de 40 de kilometri, ceea ce înseamnă că ele nu mai sunt cu rază foarte mică sau mică, putem să le numim cu rază medie de acțiune. România a cheltuit foarte mulți bani pe echipamente strategice. La finalul acestui an, de exemplu, am cheltuit 6,5 miliarde pentru aeronave F-35, știm deja de cele 4 miliarde pentru rachetele Patriot.
Dacă aceste sisteme nu sunt apărate, dăm banii degeaba pe ele, tocmai din această cauză e nevoie de aceste baterii cu rază medie, cu rază mică, cu rază foarte mică, pentru apărarea obiectivelor strategice, pentru apărarea obiectivelor economice ale orașelor, dar și ale unităților militare. Lor li se vor adăuga încă cel puțin 300 de sisteme portabile anteriene care vor ajunge majoritatea la forțele terestre, iar aceste sisteme cu rază mică și foarte mică vor ajunge atât la cele terestre, cât și la cele aeriene.
Când va avea România un scut de protecție asemănător cu Iron Dome al Israelului?
În momentul în care aceste sisteme vor veni în România, dacă la anul va fi semnat contractul, să sperăm că începând cu 2026 ele vor veni. În jur, să spunem așa, la o paletă de timp de 4-5 ani până în 2030 ele vor ajunge în România.
Anul viitor România va primi și a treia escadrilă de aeronave F-16 la Kogăliceanu. În această mare umbrelă de apărare anteriană și aeronavele au un rol foarte important. De exemplu, la cele două atacuri cu rachete al Iranului asupra Israelului, avioanele F-16 în special, dar și F-15 și F-35, au doborât majoritatea dronelor și rachetelor iraniene, care nici nu au ajuns în spațiu aerian al Israelului.
Deci, cu trei escadrile de aeronave, cu șapte sisteme Patriot, cu facilitatea de la Deveselu și cu aceste 18 sisteme cu rază medie, mică și foarte mică, plus sistemele portabile, România va avea scut până în 2030, asemănător sau chiar poate mai puternic decât cel al Israelului.
Citește și
- Parlamentarii au adoptat un nou „cod al bunelor maniere”. Ce pedepse ar putea primi dacă încalcă regulile impuse
- Consumul de cărbune a atins un nivel record. Cum afectează asta schimbările climatice
- USR este dat la o parte de la guvernare. La ce se poate aștepta România în 2025 și ce înseamnă noua candidatură a lui Nicușor Dan