• România importă din Polonia pâine de 2,3 milioane de euro
  • În zece ani importurile de paine ale României din Polonia au crescut de opt ori
  • De la aproape 300.000 de euro în 2010, la 2,3 milioane de euro în prezent

Pâinea noastră cea de toate zilele ne-o luăm din străinătate. Și costă scump. Ziarul Financiar a făcut analiza. A comparat România și Polonia – două țări care produc fiecare 9-10 milioane de tone de grâu pe an. Doar că polonezii se descurcă mai bine și noi mai prost.

În zece ani importurile de paine ale României din Polonia au crescut de 8 ori. De la aproape 300.000 de euro în 2010, la 2,3 milioane de euro în prezent. Polonezii în schimb nu au nevoie de pâinea noastra. În 2015 le-am dat pâine de 10.000 de euro, iar de acolo încoace Institutul Național de Statistică spune că nu mai există date despre niciun euro venit din Polonia către România pe pâine.

Cât de complicată e situația a explicat Viorel Marin, președintele Asociației de Morărit și Panificație.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

„În primul rând, nu cred că este o informație corectă. Institutul Național de Statistică o comite încă o dată. Este a doua boacănă pe care o văd, prima a fost legată de exporturile de cereale, în care se spunea că noi exportăm mai mult decât producem. Prin România tranzitează foarte multe produse congelate de panificație, care se duc spre Europa, care nu rămân aici. Deci, cu alte cuvinte, afirmația că noi importăm pâine din Polinia, în asemena cantități nu este o informație reală”, a precizat acesta.