• Ca să evităm carantina, trebuie să respectăm regulile de prevenție
  • Andreea Moldovan: Situația de acum e diferită față de primele două valuri
  • Carantina națională ar aduce aceleași măsuri ca și lockdown-ul din primăvara lui 2020

Avem tot mai multe infectări cu COVID, dar, cel puțin deocamdată, nu se pune problema unei carantine naționale, spune secretarul de stat Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, în momentul de față există o situație diferită față de primele două valuri. Cu toate acestea, avem un număr de infectați într-o continuă creștere, la fel și rata de pozitivare, dar și numărul persoanelor internate la ATI.

Ca atare, pentru a evita un lockkdown național, secretarul de stat face apel la populație să poarte în continuare masca de protecție, să păstreze distanțarea socială și să evite aglomerațiile.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Ştim că se fac PCR-uri şi capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală. Avem teste antigen disponibile şi care pot fi folosite începând cu luna decembrie şi cu toate astea oamenii se testează destul de puţin.”, a precizat Andreea Moldovan.

Cum se carantinează o reginue

Pentru a se impune carantina zonală se vor lua în calcul șase indicatori: evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare. Care sunt exact cei șase indici nu se știe încă.

La ora 13:00 va fi organizată o întâlnire în care se va decide exact pe ce bază se va face acest calcul.

Andreea Moldovan mai spunea că există județe în care se fac foarte puține teste COVID și unde ar fi nevoie ca acele județe să facă un număr minim de teste pe zi.