• România este pe primul loc în UE la morți din accidente rutiere
  • Media morților din România este dublă față de cea din UE
  • E85 este cel mai periculos drum din Europa

Un nou raport de groază: în România se moare dublu pe șosele față de media europeană. Aproape 20.000 de oameni au murit anul trecut în Uniunea Europeană. România e pe primul loc în topul nedorit. 85 de morți la un milion de locuitori e coeficientul rușinos. Rău mai stau: Letonia, Bulgaria, Polonia și Lituania. Speranța de viață cea mai mare este în Suedia, Malta, Islanda și Elveția. 42 e media UE, sub jumătate față de România.

Întrebat cum am putea reduce acest număr de morți, premierul Florin Cîțu a răspuns: „Sunt mai multe soluții. Ceea ce vedem noi că funcționează sau e o corelație, nu știu dacă e o relație directă – infrastructura. În momentul în care au o infrastructură dezvoltată se pare că numărul de accidente scade. Mai sunt și alte măsuri, dar noi avem deja în programul de guvernare resurse alocate”.

Cel mai criminal drum din Europa este E85, care trece și în România de la Siret până la Giurgiu. Pentru noi este celebrul DN2.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

O explicație este că E85/DN2 trece prin foarte multe localități, mai ales rurale. De multe ori, șoferii nu reduc viteza și astfel au loc tragediile. Autostrada Moldovei poate fi una din frânele morții. Un prim pas e Centura Bacăului, 16 kilometri, finalizată anul trecut. DN2 trece și prin centrul Bacăului. Asta înseamnă că TIR-urile, camioanele și autobuzele goneau printre mulțimi de băcăuani, pentru că nu aveau alt traseu.

„Educație rutieră dacă nu faci, nu are niciun rost. Este foarte clar că nu există educație rutieră în România. Uitați-vă la comportamentul românului”, a spus Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, la Aleph News.