România pregătește piloți pe F-16. Ce înseamnă această facilitate pentru apărarea spațiului aerian al României

Prima serie de piloți instruiți în România pe aeronave F-16 a absolvit cursurile de la Centrul din Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, urmând ca vineri să fie organizată și o ceremonie. Deocamdată, piloții români sunt singurii care se pregătesc în cadrul Centrului European de Instruire F-16, urmând ca în curând aici să vină și piloți ucraineni.

Pregătirea a început în noiembrie și a durat opt luni. Pe lângă operaționalizarea celor două sisteme Patriot, în acest moment România are 23 de aeronave F-16, a operaționalizat baza de la Fetești și este în curs de operaționalizare baza de la Câmpia Turzii. În următoarele șase-șapte luni, toate aeronavele comandate vor fi livrate, ceea ce va aduce totalul la 49 de aeronave. România va opera și a treia bază aeriană, cea de la Mihail Kogălniceanu. Cele 49 de aeronave F-16, echipate cu tehnologie de ultimă generație, vor reprezenta o forță aeriană semnificativă în sud-estul Europei. Ministerul Apărării Naționale intenționează să achiziționeze și sute de rachete și bombe pentru aviație, într-un contract sau în mai multe contracte care, însumate, depășesc 500 de milioane de euro.

Șeful aviației ucrainene spune că trei drone rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României, ieri, în județul Tulcea. Forțele aeriene românești au ridicat două aeronave F-16 pentru monitorizare, dar România încă nu a găsit o soluție adecvată nici pentru urmărirea dronelor până la punctul de impact, nici pentru descoperirea resturilor acestora. Ele au fost descoperite de localnici în localitatea Plauru.

Exit mobile version