• Pe mandatul lui Adrian Zuckerman, România tot nu a scăpat de vize pentru SUA
  • România primește finanțare din SUA pentru extinderea centralei de la Cernavodă
  • Adrian Zuckerman se retrage ca Joe Biden să propună de altcineva ca ambasador

România va rămâne, în curând, fără ambasador american. Adrian Zuckerman, trimisul lui Donald Trump la București, se pregătește de plecare. A fost astăzi în vizita de rămas bun la Ministerul de Externe și s-a întâlnit cu ministrul Bogdan Aurescu. Abia dacă a stat un an. Detalii despre acest eveniment diplomatic important are colegul meu, Alin Borcea.

De ce a stat Adrian Zuckerman atât de puțin în orașul lui natal

Răspunsul e simplu. Adrian Zuckerman, nu este diplomat de carieră, ci a fost numit politic de către Donald Trump. Și-a început misiunea pe 14 decembrie 2019.

Cutuma americană cere ca mandatul ambasadorilor politici să se încheie o dată cu administrația care i-a numit în funcție. Iar cum Trump mai are cel mult nouă zile de stat la Casa Albă, Adrian Zuckerman lasă locul liber ca Joe Biden să propună pe cine vrea pentru acest post.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Îți amintesc că Adrian Zuckerman este născut la București și că vorbește fluent românește. La 10 ani, a emigrat în Statele Unite alături de părinții lui.

A lucrat ca avocat în New Jersey și New York. Asta i-a dat prilejul să-l cunoască pe Donald Trump, pe care îl știe de mulți ani.

Practic, procedurile pentru numirea lui Adrian Zuckerman în funcție au durat mai mult decât mandatul în sine. Donald Trump l-a nominalizat în iulie 2018 și a ajuns la post după un an și cinci luni.

Ce a reușit și ce nu a reușit ambasadorul Statelor Unite în scurtul său mandat la București

Printre cele mai mari realizări se numără acordul pentru extinderea centralei nucleare de la Cernovodă cu bani americani. Îți amintesc că am primit o finanțare de 8 miliarde de dolari pentru reactorele 3 și 4.

De asemenea, România și Statele Unite au semnat o foaie de parcurs pe 10 ani privind cooperarea în domeniul apărării și securității. În plus, Adrian Zuckerman a susținut și eforturile anticorupție ale guvernului Orban.

De departe, cel mai mare eșec este faptul că românii încă au nevoie de viză pentru a merge în Statetele Unite. Dar în acest caz, ambasadorul Zuckerman putea face puține lucruri, deoarece totul depinde de criteriile precise din legislația americană, nu de intervenții politice.

Trebuie ca mai puțin de 3 la sută dintre românii care aplică pentru o viză de Statele Unite să fie respinși. Dar în prezent, rata de respingere este de trei ori mai mare.