• România e pe ultimul loc în UE la digitalizarea admininstrației publice, conform indicelui DESI.
  • Estonia se află în topul digitalizării în UE, cu peste 99% din serviciile publice online.
  • Lipsa digitalizării administrației publice afectează siguranța națională 
  • România are un scor de digitalizare economico-socială de 30,6, față de media UE de 52,3.
  • România are nevoie de investiții majore pentru a recupera decalajul.
  • România a avut o creștere de doar 3,7 puncte de digitalizare între 2015 și 2022 Orașe ca Oradea arată că digitalizarea e posibilă în România.
  • „În condițiile în care există proiecte de anvergură atât de mari la noi în țară, cu siguranță securitatea cibernetică se va dezvolta în următoarea perioadă”, spune Alexandru Panait, expert cyber security.

România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană în privința digitalizării administrației publice, potrivit Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI). România, cu 30,6 puncte, rămâne sub media UE de 52,3, evidențiind necesitatea urgentă de investiții și reforme.

Estonia este un model de urmat în digitalizare

În timp ce România stagnează, Estonia reprezintă un model de succes al digitalizării în Europa. Peste 99% din serviciile publice estoniene sunt online, asigurând acces facil și transparență în administrație. Succesul Estoniei demonstrează că o infrastructură digitală bine construită poate susține un stat modern și eficient.

Cum ar putea România să îmbunătățească securitatea cibernetică a serviciilor publice?

”În primul rând, trebuie să mergem la oportunitățile care sunt în momentul de față disponibile în piață. Iar aici discutăm despre bugete foarte mari ce vin din PNRR și nu numai, care vizează partea aceasta de digitalizare. Cum putem să discutăm în momentul de față, spre exemplu, despre cloud-ul guvernamental, care este un proiect dezvoltat în colaborare de SPSSRI și ADR. În condițiile în care există proiecte de anvergură atât de mari la noi în țară, cu siguranță securitatea cibernetică se va dezvolta în următoarea perioadă. Lipsa digitalizării administrației publice din România nu este doar un indicator de dezvoltare economică deficitară, ci și o vulnerabilitate națională. Infrastructura digitală subdezvoltată limitează capacitatea de răspuns și adaptabilitatea administrației în situații de criză și stabilește siguranța națională. Transformarea digitală a administrației ar putea aduce un plus de securitate și eficiență, elemente esențiale pentru o țară membră a Uniunii Europene”, spune Alexandru Panait, expert cyber security.

Recomandări

CINE MERGE-N GUVERN
NETANYAHU RESPINGE ACUZAȚIILE
SINNER E FAVORITUL FANILOR
ADIO DATING APPS?!
CUM VA ARĂTA GUVERNUL
CONTROVERSA KENNEDY

Și România poate: Oradea

Deși la nivel național România rămâne în urmă, orașe precum Oradea demonstrează că digitalizarea este posibilă și în țara noastră. Oradea a reușit să implementeze soluții digitale eficiente la nivel local, astfel a devenit un exemplu de bune practici care ar putea fi replicat la nivel național.

Citește și