• Producția de plastic a crescut exponențial în doar câteva decenii
  • De la 1,5 milioane de tone în 1950 a crescut la 359 milioane de tone în 2018
  • UE ia măsuri pentru a reduce cantitățile mari de deșeuri
  • România a ratat termenul limită pentru interzicerea produselor de plastic

Produsele de plastic de unică folosință au un impact negativ major asupra mediului, arată Datele Comisiei Europene.

Uniunea Europeană vrea să scape de plastic. România nu, și de asta, mai ai de așteptat. Nu știu exact când vor reuși cei din parlament să adopte directiva Uniunii Europene.

„Într-adevăr, jumătate din statele membre au făcut deja implementarea sau transpunerea directivei, jumătate din statele membre încă nu. Vom fi gata în probabil câteva săptămâni. Termenul cel mai probabil, având în vedere și vacanța parlamentară și procedura de emitere a ordonanțelor simple și ordonanțelor de urgență, cel mai probabil 1 septembrie”, a declarat ministrul mediului Tanczos Barna.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ana Maria Răducanu a adoptat o viață sustenabilă și îți spune că plasticul poate fi dăunător: „Plasticul este un material foarte util, însă, din păcate este cu o durată de viață care ne depășește mult viața noastră. Plasticul se descompune în microparticule, numite microplastice, care ajung înapoi în sol și în ape, și sunt ingerate din ceea ce ajunge la noi ca hrană”.

Dacă nu vom stopa vânzarea produselor din plastic, România riscă sancțiuni din partea Uniunii. Aceasta este încă o dovadă că formal suntem în Uniunea Europeană, dar practic, este greu să scăpăm de birocrația românească.

Plasticul este de fapt extrem de costisitor și la nivel de resurse. Și, din păcate, doar 10% din acesta ajunge să fie reciclat.