• Țările care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile UE
  • Va exista un mecanism care permite UE să oprească finanțarea guvernelor
  • Studenții, fermierii sau ONG-urile pot depune o plângere la Comisia Europeană

Țările care nu respectă statul de drept riscă să piardă accesul la fondurile europene în următorii ani. La această înțelegere au ajuns Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Astfel, va exista un mecanism care poate fi declanșat în cazul în care statele nu respectă legile Uniunii.

România, pe gheață subțire

Parlamentul european își dorește să protejeze bugetul UE, care este cel mai mare de la apariția structurii europene. Mai ales acum când UE se va împrumuta pentru prima dată pe piețele externe pentru a reuși să ajute statele să depășească criza covid.

Mai multe voci din Parlamentul european transmit mesajul că UE nu este un bancomat. Noul mecanism de condiționalitate poate fi declanșat de dacă un stat UE nu resptectă valorile UE, cum ar fi libertattea, democrația, respectarea drepturilor omului, drepturile minorităților și îndeosebi statul de drept. Aici se mai adaugă frauda fiscală și evaziunea fiscală.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ar putea să ne afecteze foarte mult noul mecanism de orpire a finanțărilor UE. România se află în monitorizarea Mecanismului de cooperare și verificare al UE (MCV), iar ultimul raport a arătat o ”invluție în progresele făcute în justiție”.

Românii nu vor fi sancționați

Beneficiarii finali ar urma să nu fie pedepsiți pentru faptele greșite ale guvernelor lor și să primească în continuare fonduri. 

Studenții, fermierii sau ONG-urile – nu sunt pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor, deputații europeni au insistat că pot depune o plângere la Comisie prin intermediul unei platforme web, care îi va ajuta să se asigure că primesc sumele datorate.