• Ministerul român al Apărării s-a alăturat Programului NATO de supraveghere din Spaţiu.
  • Programul este vital pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate.
  • România va avea acces la date, servicii şi capabilităţi spaţiale.

România a semnat marţi, în cadrul Summit-ului NATO de la Washington, alături de alte 16 ţări aliate, Memorandumul de înţelegere privind Programul „Supraveghere Persistentă din Spaţiu la Nivel Aliat”, anunță Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

Prin alăturarea la acest program, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării spune că „vom asigura o supraveghere continuă şi eficientă din spaţiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile amenințări de securitate.”

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Potrivit unui comunicat al MApN, tehnologiile spaţiale sunt esenţiale în actualul context de securitate pentru realizarea obiectivelor de apărare. Programul APSS va oferi cadrul necesar pentru viitoarele dezvoltări în domeniul spaţial, oferind o perspectivă comună asupra acestui nou domeniu operaţional şi un răspuns adecvat la noile ameninţări.

Memorandumul de înţelegere pentru Programul APSS are scopul de a stabili cadrul necesar pentru gestionarea şi implementarea programului, pentru a răspunde cerinţelor şi nevoilor NATO.

„Această iniţiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea şi consolidarea capacităţilor noastre naţionale şi colective. Prin alăturarea la programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă şi eficientă din spaţiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile ameninţări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte, care promovează inovarea şi asigură accesul la tehnologii de vârf”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Lansată oficial în 2023, iniţiativa „Supraveghere Persistentă a Alianţei din Spaţiu” este destinată să consolideze capacităţile NATO de a colecta şi gestiona date spaţiale, într-un mod eficient şi coordonat.

Reprezentanţii MApN arată că iniţiativa îşi propune să schimbe modul în care NATO colectează, procesează şi distribuie informaţii, integrând tehnologii avansate, precum inteligenţa artificială, menţinând avantajul tehnologic şi îmbunătăţind viteza şi eficienţa procesului decizional.

Citește și