• George Simion: „Pentru noi, Klaus Iohannis nu mai este președintele României începând de ziua de ieri”.
  • George Simion: „Avem o propuenere de premier, Nicușor Peiu, și nu avem în fața cui să o exprimăm”.
  • POT nu participă la consultări și îl consideră pe Klaus Iohannis președinte ilegitim.
  • SOS a depus cerere în Parlament pentru constatarea vacantării postului de președinte al României.

Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări pentru desemnarea premierului, dar nu a luat încă nicio decizie pentru că PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale mai au de negociat.

Pe de altă parte, AUR, SOS și POT au ales să nu participe la consultările de la Cotroceni pentru spun că nu îl consideră legitim pe Klaus Iohannis. Iar USR a mers la consultări, însă au stat doar 5 minute și iau cerut demisia lui Iohannis.

Tot astăzi, așteptă ca PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale sa-i anunțe candidatul comun pentru alegerile prezidențiale din 2025.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ne aflăm la finalul unui an în care am mers la vot de foarte multe ori, însă suntem unde eram și la începutul anului. Avem același președinte, cel mai probabil vom avea același premier pentru că PNL susține candidatul PSD, iar PSD îl susține în continuare pe Marcel Ciolacu. Avem tot o coaliție PSD și PNL. 

În final, pentru ce am mai votat dacă nu s-a schimbat nimic?

„Am votat degeaba. În primul rând și primul semn că am votat degeaba este felul în care s-au desfășurat consultările. Domnul Klaus Iohannis este în calitate de președinte. Hai să admitem că mai e încă președinte. Trebuie să fie arbitru. El nu poate chema trei partide care vin împreună și care, ați văzut, îi zic să mai stea puțin că n-au terminat de negociat.

Mi se pare o prostie. Cum adică? Ori nu le chema, ori dacă le chemi, desemnează pe cel de la PSD, care are totuși primul loc după alegeri, și își făcea guvernul. Ați mai pomeni să fi zis: domn președinte, avem o problemă. Noi n-am terminat de negociat. Păi mulți președinți ar spune: de ce ați mai venit dacă n-ați terminat de negociat?

Deci nu s-a schimbat absolut nimic. Când vom vedea lista de miniștri, o să rămânem și mai convinși că nu s-a schimbat nimic”, a declarat Ion Cristoiu, scriitor și publicist, pentru Aleph News.

Cine credeți că este cel mai dispus să cedeze în aceste negocieri? 

„Cred că domnul Kelemen Hunor. Pentru că UDMR a fost proclamat partid stâlp al democrației postdecembriste. Din acest punct de vedere, orice prezent a UDMR în guvern e de 30 de ani. UDMR e prezent în toate guvernările. Este o mare victorie. UDMR-ul se interesează pe plan local. Prefect, de exemplu.

Din punctul acesta de vedere, va ceda UDMR. PSD nu își poate permite pentru că Ciolacu stă și el pe un butoi de pulbere. Iar Bolojan e încă interimar”, a declarat Ion Cristoiu, scriitor și publicist, pentru Aleph News.

Credeți că va face Klaus Iohannis pasul în spate și să-l lase pe viitorul președinte de la Senat să preia interimatul? 

Este semnificativ că acum 35 de ani, pe 22 decembrie, Ceaușescu părăsea puterea iar Klaus Iohannis nu vrea să o părăsească. Va fi un dezastru, nu atât pentru el, că el este depărtat de orice critică venită din partea noastră, ci pentru coaliția de guvernare. Pentru că, dacă ați observat, deja avem chiar o coalizare a partidelor suveraniste cu unul pro-european USR în a-i cere demisia. Această presiune va crește și ea va afecta mai ales coaliția de guvernare pe care guvernul lui Ciolacu și Marcel Ciolacu o să treacă propuși de un președinte ilegitim, de fapt, de un cetățean.

Este foarte, foarte grav acest lucru pentru că în perioada următoare trebuie să se ia măsuri nepopulare. Avem un președinte care nu mai are niciun sprijin popular care, la rândul lui, va desemna pe Marcel Ciolacu. și el lipsi de sprijin popular”, a declarat Ion Cristoiu, scriitor și publicist, pentru Aleph News.

Cum credeți că vor fi influențate alegerile prezidențiale, indiferent ce candidat comun anunță PSD, PNL și UDMR?

„Putem profeti că acest candidat unic e o chestiune stranie. Noi vorbim acum de formarea guvernului. Ce treabă are formarea guvernului cu un candidat unic? Acest candidat unic, care se pare că va fi Crin Antonescu, poate să se considere de pe acum înfrânt pentru că are două mari dezavantaje.

În primul rând, ce primari PSD se vor mai osteni să iasă ei la vot și să voteze pe Crin Antonescu, să scoată lumea pentru Crin Antonescu și, mult mai important, el va trece drept candidatul puterii. Ori până la alegeri, actuala putere întruchipată de Klaus Iohannis și de guvernul Marcel Ciolacu va avea o imagine dezastruoasă în ochii cetățenilor. Așa că, oricât de fermecător ar fi domnul Crin Antonescu pe televiziune, nu are șanse, are aceste două mari dezavantaje”, a declarat Ion Cristoiu, scriitor și publicist, pentru Aleph News.

Citește și