România sub apă. 33 de localități distruse de inundații

Sursa foto: IGSU

Pompierii au intervenit în ultimele 24 de ore la inundaţii care au afectat case, curţi şi drumuri din 33 de localităţi din 11 judeţe, a anunţat luni dimineaţa Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Astfel, în ultimele 24 de ore, precipitaţiile au produs efecte în 33 de localităţi din 11 judeţe: Argeş, Buzău, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Mehedinţi, Maramureş, Prahova, Vâlcea şi Vrancea.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 17 case, 12 beciuri/subsoluri, 13 curţi, 3 anexe gospodăreşti, 1 pasaj pietonal, cât şi pentru degajarea a 9 copaci şi 1 stâlp de electricitate căzuţi pe carosabil, fiind afectate 2 imobile şi 1 autoturism.

Situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţele Prahova, Vrancea şi Vâlcea, zone în care precipitaţiile au produs viituri sau o surpare de teren.

În judeţul Prahova, pe raza localităţii Sinaia s-a produs o surpare de teren ca urmare a eroziunii malului pârâului Vânturiş, fiind în pericol 3 case. Preventiv, 3 persoane s-au autoevacuat la rude. De asemenea, în localitatea Cheia s-a intervenit pentru salvarea unei persoane dintr-un autoturism surprins de o viitură, aceasta nu a necesitat îngrijiri medicale.

Traficul a fost blocat în Buzău și Dâmbovița

În judeţul Vrancea, pe raza localităţii Jitia s-a produs o viitură pe un drum sătesc ca urmare a scurgerilor de pe versanţi, fiind distrus un podeţ de pe drumul de acces în zona localităţii. În zona afectată locuiesc aproximativ 200 de persoane. Accesul se poate realiza doar pietonal. La faţa locului intervin echipaje din cadrul SDN pentru remedierea situaţiei.

De asemenea, în judeţul Vâlcea, pe raza localităţii Româneşti, cătun Marineşti, s-a produs o viitură pe un drum sătesc, ca urmare a scurgerilor de pe versanţi, fiind distrus un podeţ de pe drumul de acces în zona localităţii. În zona afectată locuiesc aproximativ 50 de persoane. Accesul în zonă se poate realiza pietonal, cât şi rutier pe o rută alternativă, cu restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masa de peste 2 t.

Conform IGSU, traficul rutier a fost temporar blocat din cauza pietrelor căzute de pe versanţi pe DN 10, în Buzău, şi a fost restricţionat din cauza unei viituri pe DJ 702B, în Dâmboviţa.

„Important de menţionat este că în urma manifestării codurilor de vreme rea, nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti. La această oră nu mai sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice”, a transmis IGSU.