• Sindicate: Guvernul face o politică de sănătate pe genunchi
  • Ministerul Sănătăţii va primi cu 11% mai puţin decât anul trecut
  • Executivul a crescut însă fondurile pentru relansarea economică

România, ţara în care mori cu zile în spitale. Şi tot România e ţara care taie banii pentru Sănătate. Ministerul va primi 17,5 miliarde de lei de la bugetul statului, cu 11% mai puţin decât anul trecut.

O politică de sănătate făcută pe genunchi, acuză sindicatele din domeniu. Şi așa banii nu erau suficienți să acopere toate cheltuielile reale, mai spun sindicaliştii. Şi nu e singura veste proastă. Banii de la Sănătate se vor diminua şi în anii următori, potrivit estimărilor din bugetul publicat.


Ce înseamnă un buget mai mic pentru sănătate

România și așa nu are locuri suficiente ca să primească pacienții critici. Locuri suficiente înseamnă infrastructură, înseamnă echipamente, înseamnă consumabile, personal medical care consumă 70% din banii sănătății. Înseamnă că noi am pus cruce acestor lucruri, spune dr. Cîrstoveanu.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți Spitalul „Marie Curie”: „Știți ce se va întâmpla, cei care muncesc foarte mult, spitalele care au afiliate mari complexe, sunt cei care vor suferi primii. Acolo unde se mai umflă cu o supracodificare, adică pun o boală mai complexă și nu este, se primește finanțare pe ceea ce nu este de fapt. Conform legii europene vor pleca mulți în afară. Eu lucrez la un spital de stat și noi nu avem nici o acoperire la municipalitate. Noi primim pacienți de la spitalele municipalității și acolo într-adevăr sunt sporuri în reanimare de 80%. Noi nu primim sporuri de la municipalitate. „