• Norul de gaze provocat de erupția vulcanului din La Palma a ajuns deasupra Europei, după erupția de duminică, 19 septembrie.
  • Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse.
  • ANM: Valorile de sulf din aer sunt la un nivel ridicat.

Norul de gaze provocat de vulcanul din Insulele Canare a ajuns deasupra Europei, în special a Spaniei şi a părţii de sud a Italiei.

În acest context, agenţiile de mediu monitorizează modificările atmosferice pentru a putea avertiza populaţia de o eventuală înrăutăţire a situraţiei.

Vulcanul Cumbre Vieja a expulzat în ultimele zile mii de tone de lavă. În urma erupţiei, nu au fost înregistrate decese.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Iniţial, experţii au preconizat că lava ar urma să ajungă la Oceanul Atlantic luni, însă viteza cu care se deplasează a încetinit la 4 metri pe oră. În prezent, autorităţile spun că s-ar putea opri înainte să ajungă la ocean.

Dacă lava ajunge la Atlantic, ar putea provoca explozii şi degajări mari de fum și abur.

ANM avertizează că în cursul următoarelor zile concentrațiile de dioxid de sulf sunt la valori ridicate

Din informațiile primite de Administrația Națională de Meteorologie a RA, transmise de către Serviciul Copernicus EU de Monitorizare a Atmosferei, se constată că, în ultimele zile, în sudul și vestul Europei, valorile concentrațiilor de dioxid de sulf pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10.000 de metri) se mențin în continuare la niveluri înalte, astfel că evoluția preconizată pentru răspândirea acestui nor arată apropierea lui de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea lui – luni, 27 septembrie.

Traversarea aerului este predominant sud-vestică, ceea ce favorizează mișcarea spre est a norului care va traversa teritoriul României în intervalele menționate. Norul de cenușă de origine vulcanică reprezintă un amestec de vapori de apă, gaze vulcanice și particule fine și solide de magmă pulverizată, solidificată și răcită.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și gestionată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului – ANPM se ocupă de monitorizarea continuă a nivelului de calitate a aerului înconjurător pe întreg teritoriul României.

Pe www.calitateaer.ro pot fi accesate de către public toate informațiile privind concentrațiile orare de la monitorizarea poluanților, cum ar fi SO2, particule (fracțiunile PM10 și PM2,5), NOx și CO. Până acum, nu s-au raportat creșteri ale poluanților atmosferici.