- Potrivit documentului semnat de președintele Klaus Iohannis, prezența contingentului american va contribui la întărirea poziției României in cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.
- De asemenea, ca urmare a solicitărilor de asistență militară adresate de Ucraina, Suedia si-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt.
- În acest context, Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locații și staționarea bărcilor de asalt.
O scrisoare din partea preşedintelui Klaus Iohannis propune Parlamentului aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilitaţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean și prepoziționarea. Tot miercuri, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a luat act de două scrisori prin care preşedintele Iohannis informează Legislativul că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional de echipamente şi bunuri materiale donate Ucrainei de către Suedia şi totodată că a aprobat desfăşurarea de activităţi de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţiuni speciale.
Naval Special Warfare Development Group (NSWDG), abreviat ca DEVGRU „Development Group” şi cunoscut în mod obişnuit sub numele de SEAL Team Six, este principala componentă a Marinei Statelor Unite în cadrul Comandamentului Întrunit pentru Operaţiuni Speciale (JSOC).
Potrivit documentului semnat de președintele Klaus Iohannis, prezența contingentului american va contribui la întărirea poziției României in cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, ca vector de stabilitate pe Flancul Estic al NATO si va permite armonizarea procedurilor de instruire si identificarea de modalități concrete de cooperare privind interoperabilitatea structurilor de forte pentru operații speciale din Armata României si Statele Unite ale Americii.
De asemenea, ca urmare a solicitărilor de asistență militară adresate de Ucraina, Suedia si-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt.