• Documentul care prevede colaborarea între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova a fost semnat vineri pentru perioada 2022 – 2026.
  • Actul prevede asigurarea cadrului pentru participarea elevilor din Republica Moldova la olimpiadele şi concursurile organizate în România.
  • România va acorda 2.550 de burse cetățenilor din Republica Moldova.

În fiecare an, România va oferi 2.550 de burse cetăţenilor din Republica Moldova. Astfel, Ministerul Educaţiei din România va acorda anual cetăţenilor Republicii Moldova 2.550 de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv rezidenţiat, potrivit protocolului semnat vineri de miniştrii Educaţiei din cele două ţări.

Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova a fost semnat vineri pentru perioada 2022 – 2026. Documentul prevede continuarea programului de burse de studii pentru toate nivelurile şi ciclurile de învăţământ.

Anual, Ministerul Educaţiei din România va acorda cetăţenilor Republicii Moldova 2.550 de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv rezidenţiat, precum şi 1.200 de luni-mobilităţi studenţeşti/practică şi pentru stagii de formare cadre didactice şi personal de conducere din învăţământul preuniversitar şi universitar. Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova va acorda, anual 200 de burse pentru studii universitare şi 100 de luni-bursă pentru mobilităţi academice şi stagii de practică/stagii de documentare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

De asemenea, protocolul prevede asigurarea cadrului pentru participarea elevilor din Republica Moldova la olimpiadele şi concursurile organizate în România, dar şi încurajarea dezvoltării de parteneriate între unităţile de învăţământ preuniversitar, inspectorate şcolare şi case ale corpului didactic din cele două ţări.

Totodată, ministrul Sorin Cîmpeanu a reconfirmat disponibilitatea de cooperare cu Republica Moldova în domenii ce ţin de formarea profesorilor în contextul unei digitalizări accelerate a proceselor educative, precum şi în orice proiecte dezvoltate prin Programul România Educată.

„Cooperarea va fi susţinută prin utilizarea mecanismelor prevăzute în Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, semnat, de asemenea, în data de 11 februarie 2022, între guvernele României şi Moldovei”, se mai transmite în comunicat.

Cei doi miniştri şi-au arătat susţinerea pentru organizarea unei întâlniri comune a rectorilor universităţilor din România şi Moldova.