- Franța a cheltuit 80 de milioane de euro în baza militară de la Cincu.
- Franța și SUA sunt aliații cei mai importanți pentru apărarea României.
- Franța dislocă în România 4.000 militari la exerciții, criză sau război.
Unul din obiectivele președintelui Klaus Iohannis la summitul NATO de la Washington, ce tocmai s-a încheiat, a fost creșterea numărului de militari din grupul NATO, de la 1.000 la 4.000 de militari, și transformarea nivelului acestuia de la batalion la brigadă. Acest lucru se va întâmpla în primăvara anului 2025, când Grupul de Luptă va căpăta statut de brigadă, însă doar temporar, pentru cel mult câteva săptămâni, pe timpul unui exercițiu.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat contribuția țării noastre prin înființarea de către România, Turcia și Bulgaria a grupului naval operativ, MCM Black Sea, care a început recent prima sa misiune de deminare. A încurajat ca pe viitor și alți Aliați să participe la aceste eforturi în regiune.
De asemenea, în marja acestui Summit, a fost definitivată cu Bulgaria decizia anunțată în 2023 la Vilnius de creare a unui Comandament regional pentru Forțele Speciale pe care ambii Aliați îl pun la dispoziția NATO.
Rezultatele Summitului reflectă și faptul că Rusia rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității europene şi euroatlantice și că, în consecință, Alianța trebuie să își adapteze abordarea strategică în acest sens.
În ceea ce privește Ucraina, s-a convenit asupra unui pachet consistent de măsuri în sprijinul Kievului, atât la nivel politic, cât și practic. În primul rând, NATO a aprobat misiunea de Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina. În al doilea rând, a fost aprobat un angajament NATO de sprijin financiar pentru Ucraina, care va sta la baza asistenței militare acordate de NATO Ucrainei, adaptat la PIB-ul fiecărui Aliat.