România vrea să cumpere de la americani un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, în valoare de aproape 300 de milioane de dolari, fără TVA. Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de lege care trebuie să fie aprobat pentru a se realiza achiziţia.

Guvernul României a transmis Parlamentului României, pentru adoptare în regim de urgenţă, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”.

Sistemul american conţine patru instalaţii mobile.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziţionat include, fără a se limita la acestea, patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML”, anunţă MApN.

Costurile programului sunt estimate la 286 milioane de dolari, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie. După aprobare, părţile vor negocia condiţiile contractuale.

„După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuţii şi negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configuraţiei finale a sistemului şi derularea achiziţiei, dar şi opţiunile de realizare, prin cooperare tehnologică şi industrială a unei capacităţi de producţie şi realizare a mentenanţei constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică”, mai spune MApN.

La final, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operaţional şi interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale. Sistemul are o durata de viaţă de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită prin modernizări succesive.

MApN mai anunţă că sistemul reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă. Achiziţia va fi finaizată până în în anul 2024.