• România a trecut la ora de vară, astfel că toate ceasurile au fost date cu o oră înainte
  • În singura zi din an cu 23 de ore românii dorm mai puțin
  • Ziua de 28 martie are doar 23 de ore, în loc de 24 de ore
  • Ceasurile s-au dat înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene

România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară, astfel că toate ceasurile au fost date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore românii dorm mai puțin, pentru că ora 3.00 a devenit ora 4.00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, ziua de 28 martie are doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Ceasurile s-au dat înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Recomandări

CINE IA LOCUL LUI DRULĂ?
ZELENSKI CERE RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ
MOLDOVA ȘI UCRAINA PORNESC SPRE UE
FOREVER YOUNG
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI ASSANGE?
ÎNCEP FILMĂRILE LA FREAKY FRIDAY

Când a fost introdusă ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

UE vrea să renunțe la obligativitatea trecerii la ora de vară

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.