• Un studiu arată că românii sunt cei mai hotărâți și rapizi europeni atunci când vine vorba de achiziționarea unei locuințe
  • Trei din cinci români spun că au găsit apartamentul dorit în cel mult trei luni
  • Doar 24% dintre români au negociat prețul ca să obțină o ofertă mai bună

Un studiu ING arată că românii sunt cei mai hotărâți și rapizi europeni atunci când vine vorba despre cumpărarea unei locuințe.

Trei din cinci români spun că au găsit apartamentul dorit în cel mult trei luni. Mai mult, peste 58% dintre noi am oferit exact prețul cerut pentru un apartament și doar 24% au negociat prețul ca să obțină o ofertă mai bună.

Este cunoscut faptul că românii fug de chirii și doresc să fie propriteraii locuinței în care stau. Doar 11% dintre români închiriază, comparativ cu germanii, care stau în chirie în proporție de 53% și austriecii cu 48 de procente. De aceea 57% dintre români și-au achiziționat locuința, pentru că au vrut să fie proprietari acolo unde locuiesc. Doar 5% dintre români au cumpărat o casă ca investiție. Totuși, trebuie amintit faptul că România are cele mai mici locuințe din Uniunea Europeană.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

La ce se uită românii atunci când cumpără o casă

Criteriile principale pe care românii le iau în considerare când vor să cumpere o casă sunt ca locuința să fie într-un mediu liniștit și sigur. De asemenea, design-ul este foarte important, dar și consumul energetic eficient și suprafața cât mai mare. Lockdown-ul din primvara ne-a făcut pe mulți dintre noi să ne dorim și o gradină proprie și să avem pe aproape spitale și magazine.

România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au un credit ipotecar, adică 46%. În fața noastră mai sunt doar Polonia cu 54% și Italia cu 49%. 44% dintre români sunt ajutați cu bani de familie atunci când vor să își cumpere o casă, iar 18% sunt ajutați de prieteni.

De asemenea, unul din patru români locuiește cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană. La polul opus de noi sunt germanii și francezii.

Lavinia Sturz este o tânără antreprenoare în domeniul consultanței financiare, iar de curând a devenit proprietarul unui apartament în Capitală.

Lavinia Sturz, antreprenoare: „În momentul în care am știut că vreau să-mi cumpăr un apartament am început să caut pe internet. Cred că a durat undeva la maxim trei luni de zile și am și găsit apartamentul. A fost a doua sau a treia vizionare pe care am făcut-o.”

„În cazul meu am venit și eu cu un avans destul de mare, am apelat și la opțiunea credit ipotecar pentru cealaltă sumă de bani. Eu mi-am dorit foarte tare să am un loc în care să pot să fiu aproape și de oraș și să fiu aproape și de centura orașului, să pot să am o conexiune și cu celelalte orașe.”