• Mai multe asociații ale românilor din străinătate cer vaccinare
  • Românii din Italia i-au trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis
  • Românii din diaspora ar vrea vaccinare pe aeroport
  • Țările vestice au prioritizat imunizarea vârstnicilor

Românii care se întorc în țară de Paște vor să împuște doi iepuri dintr-un foc și să plece înapoi vaccinați. Cer ca vaccinul să fie administrat și în aeroporturi. I-au scris președintelui Iohannis.

Situația lor este diferită, pentru că țările în care trăiesc au alte strategii de vaccinare. Problema multora este că nu se pot bucura de aceeași mobilitate, precum cei vaccinați și la sosirea în România, mulți români din diaspora sunt obligați să rămână 14 zile în carantină.

De aceea, această scrisoare deschisă sosită din Italia face un apel la conducerea statului ca să creeze puncte de vaccinare în aeroporturile din țară pentru cei care sosesc de Paști.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ce șanse au românii din Europa să se vaccineze înaintea celor de acasă

Dacă vedem în România că sunt locuri libere la vaccinare, în Europa lucrurile stau altfel.

Țări precum Spania, Italia, Germania sau Franța au mers pe imunizarea prioritară a bătrânilor și asta se face extrem de încet. Mai mult, chiar dacă românii sunt europeni comunitari, nu este exclus ca unele administrații locale să promoveze în primul rând imunizarea cetățenilor cu drepturi depline.

În Marea Britanie a fost o dezbatere aprinsă de curând, când autoritatile au anunțat că pentru imunizare trebuie prezentat un număr NHS de înregistrare, pe care foarte mulți imigranți nu-l aveau.