- Vânătoarea de urși este permisă în România după 8 ani.
- Vânătorii pot ucide 426 de urși din 2024 până în 2025.
- Legea urșilor a fost promulgată marți în regim de urgență.
- ONG-uri: Legea e o oportunitate pentru vânătorii de trofee.
- Blana sau capul unui urs valorează peste 18.000 de euro.
- Harghita e județul cu cele mai multe exemplare de urși.
- Activiștii spun că nu există un studiu precis despre numărul urșilor.
Românii pleacă la vânătoare de urși după 8 ani de pauză. Vânătorii pot ucide peste 400 de exemplare de urși începând de anul acesta până anul viitor. Legea a fost promulgată de Iohannis la începutul săptămânii în regim de urgență după incidentul cu fata plecată în drumeție care a sfârșit ucisă de un urs în Munții Bucegi.
„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Așa putem opri creșterea numărului de urși și putem salva viețile oamenilor. UDMR e singurul partid care a căutat din 2016 soluții pentru problema urșilor. Această muncă de mulți ani s-a concretizat marți când președintele a promulgat legea care stabileşte cotele de prevenție şi intervenție”, spune senatorul UDMR, Tanczos Barna.
ONG-urile spun că legea este o oportunitate pentru vânătorii de trofee. Capul sau blana unui urs valorează peste 18.000 de euro, arată o analiză SNOOP. Județele cu cei mai mulți urși sunt Harghita, cu 73 exemplare, Covasna, cu 54 și Brașov, cu 45. Activiștii spun că e nevoie de un studiu științific precis care să estimeze populația de urși din România. În prezent, România nu are un recensământ clar al urșilor, ci doar un studiu bazat pe numărarea urmelor, care e luat în considerare de autorități.