• Controlorii din transportul în comun, porecliți „virgine” și „libelule”
  • Și șoferii români au numeroase tehnici pentru a fenta legea
  • Flash-urile de avertizare din apropierea radarelor de poliție, în „codul șoferului”
  • Psiholog: „Ține de responsabilitatea socială”

Unde-i lege, nu-i tocmeală, spune românul când e supărat pe politicienii sau funcționarii prinși cu mâna-n buzunarul statului – și al lui, practic! Paradoxul face că tot el are scuza că hoțul neprins e negustor cinstit! Însă doar când i se aplică.

Un exemplu tare-tare popular pe Facebook vine de la Cluj, unde locuitorii orașului s-au unit împotriva legii. A celei care spune că e de bun simț să-ți iei bilet de autobuz. Peste 5.000 de oameni au format un grup în care atenționează minut de minut poziția controlorilor din transportul public. Au și coduri pentru ei: virgine, libelule sau zâne.

Gestul e din același catalog cu cel al flash-urilor date de șoferi după ce trec de radarul poliției. „Asta spune multe despre responsabilitatea noastră socială”, zic psihologii. O soluție există.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

“Mi se pare foarte util. Nu că vreau să fraudez sau ceva, dar uneori se întâmplă. Am păţit să nu pot să îmi iau bilet din autobuz sau aşa. Atâta timp cât e în limita bunului simţ şi nu se folosesc anumite limbaje licentioase sau anumite jigniri care nu sunt necesare, mi se pare util…”, spune o clujeancă.