• Royal Society a organizat o reuniune de criză pentru a discuta despre statutul lui Elon Musk ca membru, pe fondul îngrijorărilor că acesta reprezintă „o amenințare la adresa științei”.
  • Musk este criticat pentru rolul său în administrația Trump, unde a supervizat reduceri drastice ale finanțării cercetării, precum și pentru răspândirea de informații eronate pe platforma sa, X.
  • Royal Society avertizează că „știința este amenințată”, subliniind că „agendele ideologice” sunt folosite pentru a suprima cercetarea, a limita libertatea academică și a reduce finanțarea.

Royal Society, prestigioasa academie științifică din Marea Britanie, a organizat luni o reuniune de criză pentru a discuta statutul lui Elon Musk ca membru, pe fondul unei campanii tot mai puternice care cere expulzarea acestuia, transmite BBC.

Musk, care a devenit membru al Royal Society în 2018 datorită realizărilor sale, a fost recent criticat de mai mulți oameni de știință, fiind considerat „o amenințare la adresa științei”. Controversele s-au amplificat în ultimele luni, în special din cauza rolului său în administrația Trump, unde, în calitate de lider al Departamentului pentru eficiență guvernamentală (Doge), a supervizat reduceri drastice ale finanțării cercetării în SUA. În plus, a fost acuzat că răspândește informații eronate pe platforma sa de socializare, X.

Royal Society a evitat să comenteze direct situația lui Musk, însă a precizat că reuniunea a fost dedicată „principiilor” privind declarațiile publice și comportamentele membrilor săi. După întâlnire, societatea a emis o declarație în care subliniază că participanții „au fost uniți în necesitatea ca Societatea să își intensifice eforturile de a susține știința și oamenii de știință”.

Recomandări

EȘTI „GIGIL”
MULȚUMIRILE AJUNG ÎN CONT
ARME, FETE ȘI BĂIEȚI
LE ARDE DE JOACĂ!
FACEȚI LOC, VIN CÂINII NOȘTRI
LECȚIA DE DUPĂ GRATII

Deși în mod tradițional Royal Society nu se implică în dezbateri politice, participanții și-au exprimat „îngrijorarea deosebită cu privire la soarta colegilor din SUA care se confruntă cu perspectiva de a-și pierde locurile de muncă pe fondul amenințărilor de reduceri radicale ale finanțării cercetării”.

Această reuniune vine la scurt timp după ce Royal Society a publicat o declarație în care avertiza că „știința este amenințată” și că „agendele ideologice sunt folosite pentru a suprima cercetarea, a amenința libertatea academică și a reduce finanțarea”.

Citește și