• Familiile cer Ministerului Sănătății să accelereze lucrurile, continuând să caute printre dărâmături, spitale și morgi pentru a găsi urme ale celor dragi.
  • La o lună după ce cutremurele au distrus case și vieți în sud-estul Turciei și în nordul Siriei, numărul persoanele decedate este de 50.000, iar mii de personae sunt în continuare dispărute.
  • Îmi caut familia de mai bine de 20 de zile și nu există nicio informație”, spune Nur, fratele unui tânăr dispărut în urma cutremurului de luna trecută.

La o lună după ce cutremurele au distrus case și vieți în Turcia și în nordul Siriei, lăsând o cicatrice devastatoare pe o suprafață largă de pământ și ucigând peste 50.000 de persoane, rudele celor dispăruți rătăcesc printre dărâmături și câmpurile de gropi comune pentru a găsi miile de persoane care sunt încă dispărute. Nu au fost găsite urme ale trupurilor printre resturile a ceea ce au fost odată casele lor, iar ambulanțele i-au transportat pe răniți la toate spitalele disponibile din întreaga țară. Afișe cu portretele celor dispăruți sunt puse în piețe publice din orașul central Kahramanmaraș până în orașele din Hatay.

La fel că alte mii de persoane, Nur și Ertuğrul spun că se află într-o cursă contra cronometru pentru a-și găsi rudele dispărute, verificând spitalele din orașele din întreaga țară pentru a vedea dacă membrii familiei lor se află acolo. Din clădirea în care locuiau părinții fraților Delen în Antakya a rămas doar o grămadă de moloz.

Frații Delen au privit cum salvatorii au scos oameni din dărâmături, dintre care 14 în viață. De asemenea, au fost recuperate 42 de cadavre, unele grav arse și care necesită teste ADN pentru a fi identificate. Rudele altor 28 de persoane, printre care și familia Delen, au plătit operatori privați pentru a cerceta de trei ori dărâmăturile casei lor de pe strada Emerald pentru a găsi vreo urmă a rudelor lor dispărute. O echipă de salvatori germani au cercetat locul cu câini de căutare și echipamente termice în ceea ce a mai rămas din clădirea prăbușită din Turcia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Frații au campat timp de o săptămână în fața clădirii distruse, arzând bucăți de dulapuri de bucătărie pentru a se încălzi și sperând că echipele de salvare îi vor scoate în cele din urmă pe tatăl lor, Ismet Delen, pe mama lor, Canan, și pe fratele lor mai mic, Efe, dintre dărâmături.

După o vizită specială la o unitate din Mersin, unde Nur a explicat că își căuta familia dispărută, funcționarul i-a răspuns: Este prea devreme pentru a efectua aceste cercetări.”

În aceeași situație este și Mehmet Sekcan Gulec, care l-a pierdut pe fratele său Mustafa, în vârstă de 24 de ani, în cutremur și nu a reușit să îl găsească. Sunt o mulțime de familii în această situație, o mulțime de oameni ca mine” , a spus Mehmet. 

Rudele celor dispăruți spun că sunt dezamăgiți de autoritățile din Turcia

În timp ce părinții săi își continuă căutările, Mehmet așteaptă împreună cu alte familii în fața clădirii fratelui său, plecând în principal pentru a vizita un centru local de criză unde îi imploră pe oficiali să mute molozul casei lui Mustafa. El și-a descris frustrarea, nevoit fiind să plătească contractori privați pentru a cerceta de mai multe ori printre dărâmături pentru a căuta persoane dispărute, de fiecare dată fără a găsi nimic.

O mostră de ADN pe care familia a furnizat-o în Adana nu a dat niciun rezultat, iar oficialii le-au spus că rezultatele nu au apărut încă în sistemul guvernamental. Ne-au spus că vă dura ceva timp” , a spus Mehmet, frustrat de răspunsul oficial la ceea ce mulți spun că este o problemă larg răspândită. Am mers la spitale care nici măcar nu se află pe acea listă. Cred că am fost la toate spitalele din Hatay” , a spus Ertuğrul. 

Nur rămâne nedumerit de ce autoritățile turcești nu au reușit să creeze o bază de date a persoanelor dispărute după cutremure, combinând date medicale și de identitate existente, colectate în mod obișnuit, cu datele extinse de înregistrare a proprietăților pentru a oferi familiilor disperate o modalitate de a-și înregistra rudele că fiind dispărute.

Nu avem destui experți în internet pentru a face acest lucru?”, a întrebat el. Îmi caut familia de mai bine de 20 de zile și nu există nicio informație. Există oameni care rămân în comă timp de cinci ani. Oare vă dura cinci ani pentru că noi să ne găsim familiile dispărute?

Ministerul Sănătății din Turcia trebuie să accelereze lucrurile. Familia mea ar putea să moară undeva acolo, iar eu nu aș ști”.