• Biserica Ortodoxă din România a cerut clericilor să facă rugăciuni tradiționale pentru ploaie.
  • La mănăstirea Pantocrator din Giurgiu, în sudul României, doamna Iulia Coleasa s-a alăturat celor aproximativ 100 de persoane care s-au rugat.
  • Agenția meteorologică din România a emis avertizări de temperatură pentru duminică, adăugând că vor urma furtuni torențiale, deși a precizat că temperaturile vor rămâne anormal de ridicate. Nivelul apei pe fluviul Dunărea a fost de trei ori mai mic decât de obicei.

Iulia Coleasa, o bătrână de 81 de ani care se bazează pe micul ei teren pentru hrană, a călătorit duminică 15 km pe o căldură toridă până la o mănăstire din sudul României pentru a se alătura unei slujbe în care se roagă pentru ploaie, relatează Reuters.

Temperaturile au depășit, în această săptămână, peste 40 de grade Celsius în țară, iar seceta a lăsat sute de sate din România cu apa raționalizată. Culturile sunt decimate în țara exportatoare de cereale.

Biserica Ortodoxă din România a cerut clericilor să facă rugăciuni tradiționale pentru ploaie. La mănăstirea Pantocrator din Giurgiu, în sudul României, doamna Iulia Coleasa s-a alăturat celor aproximativ 100 de persoane care s-au rugat, mai transmite Reuters.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

Ea a spus că vremea nu a fost niciodată atât de rea.

„Nu am mai văzut o secetă ca aceasta până acum”, a spus ea. Avem copii, avem vite. Facem un efort să plantăm roșii în grădină și acestea se usucă și nu avem ce mânca. Doamne, dă-ne ploaie, nu ne abandona”.

România se bazează pe agricultură

Mai mult de 40% din populația de 20 de milioane de locuitori ai României trăiește în mediul rural și mulți dintre ei se bazează pe agricultura de subzistență.

Țara are nevoie de investiții masive în infrastructură, inclusiv în drumuri, apă curentă și irigații.

Agenția meteorologică din România a emis avertizări de temperatură pentru duminică, adăugând că vor urma furtuni torențiale, deși a precizat că temperaturile vor rămâne anormal de ridicate. Nivelul apei pe fluviul Dunărea a fost de trei ori mai mic decât de obicei.

„Perioada de secetă este destul de crudă, nu doar pentru acest loc, ci pentru întreaga țară”, a spus părintele Iustinian, unul dintre preoții care au ținut slujba la Pantocrator.

Preoții s-au rugat pe un câmp de grâu recoltat, vizavi de mănăstire, alături de floarea-soarelui și porumbul care se ofileau în apropiere.

Căldura toridă face parte dintr-un model global de creștere a temperaturilor, atribuit de oamenii de știință activității umane.

La începutul acestei luni, Papa Francisc a cerut liderilor lumii să ia aminte la „corul de strigăte” al Pământului, care provine din schimbările climatice, vremea extremă și pierderea biodiversității.