Administraţia Vladimir Putin a semnalat, marţi, că Rusia ar putea reveni în Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), privind transparenţa militară, dacă Statele Unite fac acelaşi lucru, subliniind însă că Moscova nu va aştepta „la infinit” o decizie a Washingtonului.

„Noi lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale ţărilor NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la infinit”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, conform agenţiei RIA Novosti şi cotidianului Le Figaro.

„Procedura de retragere a Rusiei din Tratatul «Ceruri Deschise» este în curs şi va fi definitivată dacă Statele Unite nu ne informează că revin la dispoziţiile acordului”, a subliniat Serghei Ribakov.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

În ultimele săptămâni, Administraţia Joseph Biden a semnalat disponibilitatea revenirii Statelor Unite în diverse acorduri internaţionale. Washingtonul şi Moscova au acceptat prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice (Noul START).

Rusia a anunţat pe 15 ianuarie iniţierea procedurilor interne pentru retragerea din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), ca reacţie la decizia similară a Statelor Unite.

Statele Unite au anunţat, în mai 2020, retragerea din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, Administraţia Donald Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul. Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali despre retragerea din Tratatul „Ceruri Deschise” („Open Skies”), deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi. Retragerea SUA din Tratat a devenit efectivă pe 22 noiembrie 2020.