• Rusia a expulzat un diplomat italian.
  • Ataşatul naval la Ambasada Italiei la Moscova a fost declarat „persona non grata”.
  • Kremlinul a reacționat după ce Roma a declarat persona non grata un diplomat rus implicat într-un caz de spionaj.

Rusia a luat atitudine după ce Roma a declarat persona non grata un diplomat rus implicat într-un caz de spionaj. Luni, Ministerul rus de Externe a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că ataşatul naval la Ambasada Italiei la Moscova a fost declarat „persona non grata” şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în termen de 24 de ore. Decizia a fost semnalată ambasadorul Italiei la Moscova, convocat luni la sediul MAE rus.

Kremlinul a acuzat Italia de „acţiuni neamicale şi nejustificate”, iar Roma a reacționat precizând că decizia Rusiei cu privire la expulzarea unui diplomat italian este „neîntemeiată şi incorectă”.

„Am aflat cu profund regret decizia Federaţiei Ruse de a expulza ataşatul naval adjunct. Considerăm această decizie drept fără fundament şi incorectă întrucât a fost luată ca represalii la o măsură legitimă a autorităţilor italiene în apărarea propriei lor securităţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului italian de Externe.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

La finalul lunii martie, Italia a decis expulzarea unui diplomat rus, în urma descoperirii unui caz de spionaj. Este vorba despre un ofiţer din cadrul Marinei italiene care a fost arestat în flagrant delict pentru spionaj în favoarea Rusiei, fiind prins în timp ce transmitea documente „clasificate” unui ofiţer rus.

În ultimele două luni, mai ales, zeci de spioni ruși au fost expulzați din țări precum Cehia, Bulgaria și Polonia.