Rusia a semnat contracte pentru vaccinul Sputnik V cu 40 de țări. „Vinde oamenilor disperați”, acuză OMS

Cum a ajuns vaccinul rusesc să fie apreciat în lupta cu COVID-19, deși la începutul campaniei de imunizare serul lui Putin era privit cu scepticism Sursa: Profimedia

Rusia a încheiat acorduri pentru a furniza vaccinul anti-COVID către peste 40 de ţări, în condiţiile în care naţiunile mai sărace se luptă să acceseze dozele occidentale. Sputnik V câştigă teren în America Latină, Europa de Est, Asia şi Africa, relatează Business Insider.

Fondul rus de investiţii directe, organismul care a susţinut vaccinul şi se ocupă de comercializarea acestuia, a listat naţiunile într-un comunicat de presă.

Acestea sunt în Europa: Rusia, Belarus, Serbia, Slovacia, Ungaria, Armenia, Muntenegru, San Marino, Moldova, în Asia: Turkmenistan, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Siria, Kârgâzstan, Myanmar, Siria, Mongolia, Sri Lanka, în America: Argentina, Bolivia, Venezuela, Paraguay, Mexic, Nicaragua, Guyana, Sfântul Vincent şi Grenadine, Honduras, Guatemala, iar în Africa şi Orientul Mijlociu: Algeria, Angola, Republica Congo, Djibouti, Republica Guineea, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Iran, Bahrain, Liban, Gabon, Egipt, Ghana.

Vaccinul este, de asemenea, aprobat de Autoritatea Palestiniană şi de Republica Srpska din Bosnia şi Herţegovina, se arată în comunicatul de presă.

Desigur, nu este vorba doar de sănătate publică. Există şi un avantaj pentru Rusia. Efortul de a distribui vaccinuri în întreaga lume este o şansă de a-şi îmbunătăţi imaginea în străinătate şi de a-şi întări alianţele, în timp ce majoritatea naţiunilor occidentale sunt concentrate pe proprii cetăţeni.

Astfel că distribuirea Sputnik apare ca parte a noii „diplomaţii a vaccinului”.

Kirill Dmitriev, CEO al RDIF, a declarat pentru Insider pe 2 februarie că nu prea are interes să vadă vaccinul utilizat în SUA şi doar un interes moderat să îl trimită în Europa.

Dar în afara acestor pieţe există o piaţă largă. În afară de SUA şi Europa de Vest, există relativ puţine doze disponibile de la producătorii AstraZeneca, Moderna, Pfizer şi Johnson & Johnson.

Naţiuni, inclusiv SUA, Canada şi Marea Britanie, au comandat suficiente doze pentru a-şi vaccina populaţia de mai multe ori. De asemenea, primesc dozele mai devreme.

Un mecanism destinat să ofere acces celor mai sărace ţări, programul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se mişcă lent, primele doze ajunând abia luni în Africa.

Lawrence Gostin, profesor de medicină la Universitatea Georgetown, care este directorul Collaborating Center on National and Global Health Law al OMS a declarat pentru Insider într-un interviu că distribuţia dozelor a fost evident nedreaptă.

„Ceea ce ar trebui să fie o resursă medicală ştiinţifică neutră din punct de vedere politic este divizată în întreaga lume, în conformitate cu sferele de influenţă politice şi geostrategice”, a spus el.

RDIF nu ascunde intenţiile sale. „Priorităţile noastre sunt Orientul Mijlociu, America Latină, Asia, Africa, acele ţări care sunt foarte dornice să procure Sputnik”, a declarat Dmitriev către presa Arabă, Arab News, într-un interviu din 18 ianuarie.

„Rusia vinde oamenilor disperaţi”, a spus Gostin. „Guvernele îşi dau seama că oamenii mor, că pandemia le spulberă economiile şi că pierd încrederea publicului”.

Argentina este lider în ceea ce priveşte numărul de vaccinuri Sputnik V administrate în America Latină, cu mult de 270.000 de doze iniţiale şi 45.000 de doze secundare în ianuarie, a informat Reuters pe 28 ianuarie. Argentina a comandat 20 de milioane de doze de vaccin.

Mexic, Venezuela, Bolivia şi Paraguay au primit, de asemenea, doze şi aşteaptă mai multe.