• Rusia a acuzat Marina Regală a Marii Britanii că a provocat exploziile de la gazoductul Nord Stream.
  • Comunicatul de presă care acuză forța navală britanică de sabotarea conductei cheie nu a oferit nici o dovadă pentru afirmațiile sale.
  • Între timp, Marea Britanie va construi și o a doua navă de spionaj a Marinei pentru a proteja cablurile submarine de sabotorii ruși.

Rusia a acuzat Marina Regală a Marii Britanii că a provocat exploziile de la gazoductul Nord Stream.
Comunicatul de presă care acuză forța navală britanică de sabotarea conductei cheie nu a oferit nici o dovadă pentru afirmațiile sale.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat: Potrivit informațiilor disponibile, reprezentanții acestei unități a marinei britanice au participat la planificarea, pregătirea și punerea în aplicare a unui atac terorist în Marea Baltică la 26 septembrie anul acesta – aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2.”

La începutul acestei luni, o fregată a Marinei Regale a fost trimisă în Marea Nordului în urma unor suspiciuni de „sabotaj”. Dar Rusia, și nu Marina Regală, a fost considerată responsabilă pentru atacul asupra conductelor Nord Stream.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Se spune că Ministerul Apărării speră să-și liniștească partenerii prin colaborarea cu marina norvegiană, după ce rețeaua din Nord Stream a fost avariată luna trecută în apropierea apelor din Danemarca și Suedia. Kremlinul a fost acuzat că a atacat conductele Nord Stream de sub Marea Baltică, trimițând gaz metan în apă.

Se pare că două conducte principale, concepute pentru a livra gaz din Rusia către Germania, au fost avariate în patru locuri diferite în apropierea insulei Bornholm din Danemarca, deși Moscova a negat responsabilitatea și a dat vina pe Statele Unite pentru scurgeri.

JEF (Forța Expediționară Comună), formată din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Suedia și Marea Britanie, a publicat luni o declarație după ce s-a reunit virtual pentru a discuta despre „atacurile flagrante și iresponsabile împotriva infrastructurii civile critice”.

Declarația a continuat: JEF condamnă în termenii cei mai fermi sabotajul nechibzuit din Marea Baltică. Acesta discută reacțiile de securitate, inclusiv prezența maritimă sporită și activitățile de supraveghere și recunoaștere a informațiilor”.

Secretarul apărării, Ben Wallace, care a participat la reuniunea virtuală, a adăugat: În această perioadă de îngrijorare sporită pentru toate națiunile partenere care gândesc la fel, este corect să acționăm cu rapiditate, agilitate și hotărâre colectivă pentru a demonstra în mod activ angajamentul nostru comun față de securitatea reciprocă.”

Între timp, Marea Britanie va construi și o a doua navă de spionaj a Marinei pentru a proteja cablurile submarine de sabotorii ruși, a anunțat duminică Wallace în timpul conferinței Partidului Conservator de la Birmingham.

Navele vor monitoriza activitățile suspecte din apropierea legăturilor vitale plasate pe fundul mării care leagă Marea Britanie de alte țări. Cablurile de fibră optică transportă cantități uriașe de date de mare viteză – iar interferența cu acestea ar putea pune în pericol conexiunile la internet, traficul de e-mail și tranzacțiile bancare.

Săptămâna aceasta am asistat la daunele misterioase provocate conductei Nord Stream, iar acest lucru ar trebui să ne reamintească tuturor cât de fragilă este economia și infrastructura noastră în fața unor astfel de atacuri hibride”, a spus el.

Intenția noastră este de a le proteja, internetul și energia noastră depind în mare măsură de conducte și cabluri. Rusia nu face nici un secret din capacitatea sa de a viza astfel de infrastructuri și tocmai din acest motiv pot anunța că ne-am angajat recent să achiziționăm două nave specializate cu capacitatea de a menține cablurile și conductele noastre în siguranță.”