• Un depozit de petrol a luat foc într-un oraș rusesc situat la nord de Ucraina, după ceea ce guvernatorul local a declarat că a fost un atac lansat de două elicoptere ucrainene.
  • Un videoclip distribuit pe Twitter arată un incendiu în apropierea unor blocuri de apartamente din Belgorod, la aproximativ 40 km de graniță.
  • Unele clipuri par să arate rachete care lovesc depozitul de petrol.

UPDATE

Ucraina nu a revendicat încă responsabilitatea pentru acest atac, dar, dacă s-ar confirma, ar fi pentru prima dată când avioane ucrainene ar fi intrat în spațiul aerian rusesc pentru a lovi o țintă, aducând războiul în Rusia.

Piloții ucraineni de elicoptere au multă experiență în zboruri joase și rapide pentru a evita să fie detectați de radarele militare și de sistemele de apărare aeriană. Ei fac exact acest lucru în regiunea Donbas din estul Ucrainei de ani de zile.

Dar dacă aceste rapoarte neconfirmate sunt corecte – zburând noaptea, mult în teritoriul rusesc, pentru a lansa un atac asupra unui depozit de combustibil inamic, ar fi necesitat un curaj extraordinar – precum și abilități de zbor bine puse la punct.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Elicopterele care zboară la joasă înălțime sunt încă vulnerabile la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. Zborul pe timp de noapte ar fi diminuat acest risc, dar ar fi sporit pericolul de a lovi un obiect aflat în apropierea solului.

Mi-24, sau elicopterul Hind, este cunoscut sub numele de „tanc zburător”. Rachetele sale ar fi fost arma folosită pentru a ținti depozitul de petrol din Belgorod, Rusia.

Doar acest presupus atac nu va modifica în mod dramatic bătălia. Dar ar putea arăta că Ucraina a reușit să își mențină în funcțiune forța aeriană și ar putea da un impuls uriaș moralului militarilor ucraineni.

Știre inițială

Un depozit de petrol a luat foc într-un oraș rusesc situat la nord de Ucraina, după ceea ce guvernatorul local a declarat că a fost un atac lansat de două elicoptere ucrainene, relatează BBC.

Un videoclip distribuit pe Twitter arată un incendiu în apropierea unor blocuri de apartamente din Belgorod, la aproximativ 40 km de graniță.

Unele clipuri par să arate rachete care lovesc depozitul de petrol.

Cu toate acestea, avioanele ucrainene nu au mai lovit anterior obiective din Rusia. Afirmația guvernatorului Viaceslav Gladkov nu a fost confirmată de oficialii ucraineni.

Belgorod, un oraș cu 370.000 de locuitori, se află la nord de al doilea oraș ucrainean, Harkov, care a fost bombardat puternic de artileria rusă și rămâne înconjurat de forțele rusești.

Guvernatorul Gladkov a declarat într-un mesaj pe Telegram că „a avut loc un incendiu la depozitul de petrol din cauza unui atac aerian efectuat de două elicoptere ale armatei ucrainene, care au intrat pe teritoriul rusesc la joasă altitudine”. „Nimeni nu a fost ucis”, a adăugat el.

El a precizat că lucrătorii de urgență încearcă să stăpânească incendiul cât mai repede posibil și că nu există „nicio amenințare” pentru rezidenți. Ministerul pentru Situații de Urgență a postat pe Telegram o înregistrare video a incendiului.

Agenția de știri Interfax a relatat că rezidenții din apropiere au fost evacuați și că două persoane au fost rănite la depozit. Aceasta a precizat că opt rezervoare de combustibil erau în flăcări și că aproape 200 de pompieri se aflau la fața locului. Depozitul este administrat de compania petrolieră de stat rusă Rosneft.

Pe 29 martie, mai multe explozii au fost raportate la un depozit de muniții din apropierea Belgorodului.

Piloții ucraineni de elicoptere au o experiență bogată în zboruri joase și rapide pentru a evita să fie detectați de radarele militare și de sistemele de apărare aeriană. Ei fac acest lucru de ani de zile în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde o mare parte din acest teritoriu este deținută de forțele separatiste susținute de Rusia.

Dar zborul la joasă înălțime și rapid pe timp de noapte, mult în teritoriul rusesc, pentru a lansa un atac asupra unui depozit de combustibil inamic, ar fi necesitat un mare curaj și abilități de zbor bine puse la punct.

Corespondentul BBC pe probleme de apărare, Jonathan Beale, spune că acest război a arătat că elicopterele care zboară la joasă înălțime sunt încă vulnerabile la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, iar mai multe elicoptere rusești au fost doborâte de rachete sol-aer lansate de la umăr.