Rusia afirmă că cele cinci puteri nucleare ale lumii sunt „în pragul războiului” în urma unui nou avertisment

LIVE UPDATE. 244 de zile de invazie. SUA: Rusia va suporta consecințele folosirii unei bombe „murdare" sau nucleare în Ucraina
  • Rusia a afirmat marți seară că cele cinci puteri nucleare ale lumii se află în pragul războiului și a cerut Occidentului să înceteze să le „provoace”.
  • Cele cinci națiuni considerate ca fiind state cu arme nucleare sunt Rusia, Marea Britanie, SUA, Franța și China.
  • Colonelul Igor Korotchenko, expert militar de rang înalt al lui Putin, a amenințat atât Marea Britanie, cât și America cu atacuri nucleare la scară largă.

Rusia a afirmat marți seară că cele cinci puteri nucleare ale lumii se află în pragul războiului și a cerut Occidentului să înceteze să le „provoace”. Temerile legate de conflictul brutal al Kremlinului cu Ucraina, care l-ar putea determina pe Vladimir Putin să opteze pentru opțiunea nucleară, au fost împărtășite de liderii mondiali încă de la primul asalt în teritoriul inamic, în februarie.

Luna trecută s-a afirmat că testele nespecificate cu arme nucleare ordonate de președintele rus au eșuat, iar unii au sugerat că acestea au fost sabotate.

Cu toate acestea, există în continuare posibilitatea ca acest conflict să scape de sub control, iar tensiunile au fost din nou alimentate de Ministerul rus de Externe, care a sugerat că cele cinci puteri nucleare ale lumii se află în pragul unui război total.

Acesta a declarat: Occidentul trebuie să înceteze să încurajeze provocările cu arme de distrugere în masă, care pot duce la consecințe catastrofale. Suntem ferm convinși că în situația actuală complicată și turbulentă, cauzată de acțiuni iresponsabile și imprudente care vizează subminarea securității noastre naționale, sarcina cea mai imediată este evitarea oricărei ciocniri militare a puterilor nucleare.”

Cele cinci națiuni considerate ca fiind state cu arme nucleare sunt Rusia, Marea Britanie, SUA, Franța și China. Alte patru țări – Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord – dețin bombe. Între cele nouă națiuni se spune că ar exista 13.000 de bombe nucleare pe glob.

Săptămâna trecută, colonelul Igor Korotchenko, expert militar de rang înalt al lui Putin, a amenințat atât Marea Britanie, cât și America cu atacuri nucleare la scară largă, în contextul în care Rusia susține că Ucraina este pregătită să lanseze o bombă murdară”.

Redactorul-șef al revistei rusești Apărarea Națională” a declarat la televiziunea de stat că Vladimir Putin ar trebui să lanseze atacuri Topol-M asupra obiectivelor militare din cele două țări occidentale.

Korotchenko a susținut că astfel de lovituri ar fi represalii la ceea ce el a descris ca fiind o acțiune așteptată a NATO. Experții ruși reacționează la afirmațiile privind o bombă murdară într-un presupus steag fals care ar urma să fie pus pe seama Moscovei, susținând că în spatele unei astfel de scheme se află mâna Occidentului.

El a spus: Dacă NATO va intra în război cu Rusia, nu ne vom putea limita la apelul la dreptul internațional….la Carta ONU”, a declarat Korotchenko, un dur, în Rossiya-1, controlată de Kremlin.

Există o singură cale, ei (Occidentul) trebuie să știe că, dacă încearcă să lupte cu Rusia în Ucraina sau pe teritoriul nostru, va exista un singur răspuns. Topol-M – cu un focos nuclear… pe o instalație militară din Marea Britanie și simultan în SUA, nu pe orașe”.