• Rusia intenționează să-și actualizeze doctrina privind utilizarea armelor nucleare  
  • Moscova acuză Occidentul că folosește Ucraina ca un intermediar pentru a duce război împotriva Rusiei
  • Putin a emis amenințări nucleare în trecut și a anunțat desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus

Rusia va face modificări în doctrina sa privind utilizarea armelor nucleare, ca răspuns la „escaladarea din partea Occidentului în războiul din Ucraina”, a declarat duminică viceprim-ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, citat de mass-media de stat, scrie Reuters.

Doctrina nucleară existentă, stabilită printr-un decret al președintelui Vladimir Putin în 2020, prevede că Rusia poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau a unui atac convențional care amenință existența statului.

Unii dintre analiștii militari din Rusia au îndemnat la reducerea pragului de utilizare a armelor nucleare pentru a „trezi” inamicii Rusiei din Occident. Putin a afirmat în iunie că doctrina nucleară este un „instrument viu” care poate suferi modificări, în funcție de evenimentele mondiale. Comentariile lui Ryabkov sunt cele mai clare declarații de până acum privind modificările care vor fi efectuate.

Recomandări

SUNĂ LA PAȘAPOARTE
CUM ÎȚI ALEGI CARIERA?
GAME OF DRONES
CIREAȘA DE PE TORTURĂ
DE CE VREI SĂ FII SINGLE?
EXPRESII DE COMPANIE

„Modificările sunt într-o etapă avansată și există o intenție clară de a face corecții”, a declarat Ryabkov, conform agenției de știri de stat TASS.

El a spus că decizia este „conectată cu cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în legătură cu conflictul din Ucraina.

Moscova acuză Occidentul că folosește Ucraina ca pe un intermediar pentru a duce un război împotriva sa, cu scopul de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei și de a o dezintegra. Statele Unite și aliații săi neagă acest lucru, afirmând că ajută Ucraina să se apere împotriva unui război de agresiune de tip colonial din partea Rusiei.

Putin a declarat în prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, că oricine ar încerca să împiedice sau să amenințe Rusia va suferi „consecințe cu care nu v-ați mai confruntat în istoria voastră”.

De atunci, Putin a emis o serie de declarații suplimentare pe care Occidentul le consideră amenințări nucleare și a anunțat desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus.

Acest lucru nu a descurajat Statele Unite și aliații săi să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina în moduri care erau de neimaginat la începutul războiului, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete cu rază lungă și avioane de vânătoare F-16.

Totodată, Ucraina a șocat Moscova luna trecută, străpungând granița sa vestică prin incursiunea miilor de trupe pe care Rusia încă încearcă să le respingă, scrie Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că operațiunea a făcut de rușine „liniile roșii” ale lui Putin. Zelenski face, de asemenea, presiuni puternice asupra SUA pentru a-i permite să folosească arme occidentale avansate pentru a lovi ținte adânc în interiorul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat într-un interviu publicat duminică că Occidentul „merge prea departe” și că Rusia va face tot ce îi stă în putință pentru a-și proteja interesele.

Ryabkov nu a spus când va fi gata doctrina nucleară actualizată. „Timpul pentru finalizarea acestei lucrări este o întrebare destul de dificilă, având în vedere că vorbim despre cele mai importante aspecte ale asigurării securității noastre naționale”, a declarat el.

Rusia deține mai multe arme nucleare decât orice altă țară. Putin a declarat în martie că Moscova este gata pentru eventualitatea unui război nuclear „din punct de vedere militar-tehnic”, însă „nu vede nicio grabă către o confruntare nucleară” și „Rusia nu s-a confruntat niciodată cu nevoia de a folosi arme nucleare în Ucraina”

Citește și