Rusia amenință că va bombarda nava de război britanică dacă se mai apropie de zona Crimeei

Distrugătorul britanic HMS Defender. Distrugătorul britanic HMS Defender. Foto: Twitter
  • Rusia amenință Marea Britanie după incidentul din Marea Neagră.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Suntem de părere că a fost o provocare deliberată și premeditată”
  • Ministerul rus de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Deborah Bronnert pentru o „mustrare diplomatică”
  • Armata britanică a anunţat că distrugătorul efectua o ”trecere nevinovată” prin apele ucrainene.
  • Occidentul susține că nava britanică naviga în ape internaționale.

Rusia a amenințat joi Marea Britanie că va bombarda distrugătorul britanic HMS Defender dacă se mai apropie de zona Crimeei, transmite Reuters.

Rusia a convocat-o la explicații pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova pentru o „mustrare diplomatică”. Totul după ce o navă de război britanică a încălcat ceea ce Kremlinul spune că sunt apele sale teritoriale, dar pe care Marea Britanie și majoritatea țărilor lumii nu le recunosc drept rusești, ci ucrainene.

„Suntem de părere că a fost o provocare deliberată și premeditată. Dacă aceste acțiuni provocatoare inacceptabile se mai repetă, nu putem exclude nicio opțiune pentru protejarea granițelor Rusiei”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

 La rândul său, Marea Britanie a declarat că Rusia face o relatare inexactă a incidentului. Nu a fost tras niciun foc de avertizare și nu au fost aruncate bombe în calea distrugătorul britanic HMS Defender.

„Facem apel la bunul simț și cerem respectarea legilor internaționale. Dacă asta nu ajută, vom bombarda distrugătorul, dacă colegii noștri nu înțeleg. Îi avertizez pe toți cei care încalcă frontierele Rusiei: securitatea țării noastre este pe primul loc”, a spus ministrul adjunct de Externe Sergei Ryabkov.

Un avion de luptă rus și nave ce aparțin Gardei de coastă au tras cu focuri de „avertizare” împotriva unei nave de război britanice, despre care armata a spus că a încălcat frontierele Rusiei în Marea Neagră, lângă Crimeea.